.ROSKATTOMAMPI ELÄMÄ.

Olen jo pidempään ollut kiinnostunut minimalismista, tavaroiden vähentämisestä, yksinkertaisemmasta ja ekologisemmasta elämäntavasta, joten oli kai ihan luontevaa, että kiinnostuin myös zero waste -aiheesta.

Zero waste -elämäntapa tuntuu maailmalla olevan jo vähän isompikin juttu (esim. Facebookin eräässä Zero Waste-ryhmässä on melkein 50 000 tyyppiä), mutta edelleen valitettavan pieni osa nykyihmisistä elää zero waste -mentaliteetilla. Ennenvanhaan, eli ennen tätä nykyistä kertakäyttökulttuuria, esineistä/vaatteista/jne. pidettiin huolta, niitä korjattiin, huollettiin, hyödynnettiin uuteen käyttötarkoitukseen niin kauan kuin pystyi ja mitään käyttökelpoista ei heitetty vain roskiin, koska silloin ylipäätään ei ollut mitään ylimääräistä eikä uutta välttämättä voinutkaan ostaa tuosta noin vain. Nykyinen äärimmäisen roskaava kertakäyttöisyyttä ihannoiva kulttuuri on aivan sairasta ja olen tähän heräillyt hiljaksiin tässä joidenkin vuosien aikana. En ole koskaan ajatellut olevani mikään eko-henkilö, mutta musta tuntuu, että mä olen hissunkissun mennyt enemmän ja enemmän siihen suuntaan, yksi pieni muutos kerrallaan.

Mä itse tutustuin tähän zero waste -elämäntapaan jonkun nettiartikkelin kautta ehkä vuosi/pari sitten, jossa kerrottiin Trash is for Tossers -bloggaajasta Lauren Singeristä ja se jäi mieleen ja ihailin, että miten kukaan edes pystyy tuollaiseen. En vielä silloin tehnyt mitään isompia muutoksia omaan elämäntapaani, kun ajattelin, että en mä pystyisi kuitenkaan mahduttamaan vuoden roskia yhteen lasipurkkiin, kuten Singer.

Nyt sitten tässä keväällä törmäsin tähän uudestaan ja lähdin googlettelemaan ja selailemaan pinterestiä aiheen tiimoilta vähän enemmänkin ja tajusin, että ei ne kaikki zero waste -jutut nyt niin ihmeellisiä tai hankalia oikeastaan ollutkaan! Tajusin myös, että aika monta juttua mun elämässä on jo zero waste -tyyliä ja vaikka se yksi lasipurkillinen roskia vuodessa on edelleen täysin absurdi ajatus mun kohdallani, niin silti kaikki muutokset (pienetkin) roskattomampaa elämää kohti on kuitenkin parempi kuin ei muutosta ollenkaan.

zerowaste_01

Mitä tein jo ennen tähän lähtemistä:

– Käytin kuukuppia (since 2004)
– Käytin kankaisia kauppakasseja (ja reppua) ruokakauppareissuilla
– Käytin bambukankaisia tiskirättejä keittiössä
– Lajittelin pahvi-, paperi-, metalli- ja lasiroskat
– Käytin pestäviä rasioita ruoantähteille
– Käytin puista tiskiharjaa
– En ostanut muovisia vesipulloja kaupasta (jos vain suinkin pystyin sen välttämään)
– En käyttänyt talouspaperia
– En käyttänyt kertakäyttöastioita (ainakaan kotona ja vältän muuallakin jos mahdollista)
– Käytin omaa lasista vesipulloa tarvittaessa

Hiljattain olen lisännyt mukaan seuraavaa:

Kestohedelmäpussit kauppareissuille
Kestopikkuhousunsuojat puolukkapäiville (kuukupin lisäksi siis)
– Pestävä lasipurkki vesilasiksi töihin ( = ei muovikuppeja enää)
– Uudelleenkäytettävä ja pestävä silikoninen ”leivinpaperi” uunikokkailuihin
Juustokupu
– Biojätteen lajittelu
– Muovijätteen lajittelu (tuli uutena meidän taloyhtiöön)
– Pestävä meikinpoistoliina (Make Up Eraser) meikkikeikoille (pääasiassa omien käsien putsaamiseen meikistä, ennen käytin siis vessapaperia tähän hommaan)

zerowaste_02

Aion myöskin siirtyä ekopesuaineisiin keittiössä, vessassa ja pyykinpesussa, kun edelliset joskus loppuu. Olen myöskin harkinnut jonkunlaisen yleispuhdistusaineen tekemistä itse, netti on nimittäin ohjeita pullollaan eikä se vaikuta kovin vaikealta. Vanulaput olen jättämässä ainoastaan kynsilakanpoistoaineen käyttöön ja siirryn kankaisiin, pestäviin vanulappuihin meikinpoistossa jne. kunhan saan ne ommeltua (täytyy vain odottaa reissua äidin ompelukoneen luo). Topsipuikotkin aion vaihtaa eko-versioihin kunhan edelliset loppuu (en kuitenkaan pysty/halua niistä kokonaan luopumaan, sen jo tiedän).

Suurinosa roskasta mitä kotitalouksista tulee, tulee keittiöstä, eli ruokakauppareissuilta ja se onkin ahdistanut mua jo pidempään. Pyrin nyt ostamaan mahdollisimman paljon sellaista ruokaa, jota ei ole pakattu muoviin, mutta on se vaan piru vie aika vaikeaa. Hedelmä/vihannesosastolla onnistuu kohtalaisen hyvin, mutta kyllä sielläkin muovia on ihan liikaa. Ei siis ole helppoa, mutta pieniä muutoksia olen saanut aikaan tässäkin ja melkein kaikki roska mitä ruokakaupasta tulee, menee kyllä sitten muovin- tai pahvinkeräykseen, mutta parempi tietysti olisi jos ei tulisi edes sitä kierrätettävää roskaa niin paljoa.

Pieniä roskattomuus-valintoja on myöskin se, että ravintolassa/baarissa juomaa tilatessa kieltäytyy pillistä/koristeesta, pyytää kahvilassa tekemään juoma omaan pestävään ”take-away”-kahvikuppiin. Jos hakee aina lounassalaatin/tms take-awayna samasta paikasta, voi pyytää niitä tekemään sen omaan pestävään eväsrasiaan ja käyttämään pestäviä aterimia ruokaillessa tai tietenkin voi ottaa töihin kotona tehdyt eväät mukaan samalla tavalla pakattuna. Ylipäätään muovisten kertakäyttö-esineiden pois jättäminen elämästään on jo pointsit-kotiin -meininkiä!

En vielä tiedä kuinka pitkälle tässä hommassa itse menen, mutta jos nyt aloittelisi näillä. Mä en halua tehdä elämästäni myöskään liian vaikeaa roskattomuus-ajattelutavan takia ja nämä muutokset onkin toteutukseltaan sieltä helpoimmasta päästä, jotka ei oikeastaan hankaloita elämää juurikaan. Tässä saa myöskin sellaisen sädekehä-pään-päällä -fiiliksen :D En todellakaan siis ole kovin pitkällä tässä roskattomassa elämisessä, jos vertaa niihin HC-tyyppeihin, mutta kenties pidemmällä kuitenkin kuin monet muut pallontallaajat.

REFUSE, REDUCE, REUSE, RECYCLE, ROT:
Kieltäydy – kertakäyttöisistä (muovi)esineistä
Vähennä – kulutusta, shoppailua
Uudelleenkäytä – kaikkea mitä vain voit
Kierrätä – jos et enää itse käytä/tarvitse, etkä keksi uudeelleenkäyttöä muulla tavoin
Kompostoi – kaikki mitä pystyt

Mikäli Zero Waste -elämä kiinnostaa enemmänkin, kannattaa tsekata mm. nämä blogit:
Trash is for Tossers
Litterless
Going Zero Waste
Zero Waste Home

.MINIMALISTI MÖKKEILEE.

Oltiin juuri juhannus anopin mökillä ja päätin jo pitkälti etukäteen, että kaikki mitä mä otan mukaan on mahduttava mahdollisimman pieneen tilaan, koska mun täytyi saada ne mahtumaan viimeisen työpäivän ajaksi pukukaappiin ja muutenkin kantaa ne itse. Lähdettiin junalla kuitenkin suoraan töistä kohti mökkiä, joten kaikki oli otettava sinne mukaan. Päädyin siihen, että isoimmat tavarat täytyy saada mahtumaan Kånken-reppuun ja loput ”käsimatkatavarat” sitten Globe Hopen Taikina-laukkuun ja mahtuihan ne!

mokkipakkaaminen_03

Reppu tuli kohtalaisen täyteen kyllä, mutta paino pysyi kurissa repun pienehkön koon vuoksi. Näillä matkatavaroilla olisin voinut ihan helposti olla pidempäänkin kuin torstai-illasta sunnuntaihin, mutta Mösjöön työt kutsui maanantai-aamuna, niin pakkohan se oli palata kaupunkiin.

mokkipakkaaminen_06

Mökkielämä on mökkielämää eikä silloin kuulu mun mielestä pukeutua ”oikeisiin vaatteisiin”, joten päädyin ottamaan mukaan lähinnä joustavia ja rentoja kotivaatteita: 1) musta toppi alustopiksi, 2) löysä pidempi toppi lämpöisempiin keleihin, 3) paksumpi pitkähihainen pitkä paita jos onkin viileämpää (tuli kyllä tarpeeseen), 4) yöpaita tietenkin ja senkin valitsin pitkähihaisena, 5) yhdet legginsit oli housuiksi aivan riittävät, 6) villasukkia käytin muutaman kerran, 7) lenkkarit ainoina kenkinä toimi oikein hyvin juurakkoisessa mökkimaastossa, 8) paksu neuletakki lisälämmikkeenä ja kevyempänä takkina, 9) hupullinen parkatakki tuli myöskin tarpeeseen viileimpinä ilmoina ja varsinkin veneillessä, mutta 10) maksimekkoa en käyttänyt kertaakaan. Lisäksi oli tietysti alushousuja ja sukkia suhteutettuna mökkipäivien määrään ja uikkarit.

Näiden vaatteiden lisäksi mulla oli matkavaatteina toinen musta alustoppi, musta löysä toppi ja mustat farkut, jotka pakkasin mökkipäivien ajaksi reppuun ja matkustin niillä taas kotiinpäin sunnuntaina. Neuletakki mulla oli päällä molempiin suuntiin matkustaessa, se ei enää olisi mahtunut reppuun. Nämä vaatteet riitti aivan mainiosti muutaman päivän mökkeilyyn pääasiassa pilvisellä säällä, en jäänyt kaipaamaan mitään ja tosiaan yksi vaate jäi ihan kokonaan käyttämättä (jota vähän epäilinkin jo pakkausvaiheessa).

mokkipakkaaminen_01

Vaatteet pakkasin kahteen kankaiseen pakkauskuutioon viikkaamalla ja rullaamalla ne mahdollisimman pieneen tilaan. Lisäksi mukaan tuli paksu kirja (jonka olen saattanut lukea muutaman kerran), pyyhe, hammasharja ja -tahna, dödö, puhdistusliinat silmä- ja kasvomeikin poistoon työpäivän jälkeen, lompakko, hiusharja, aurinkolasit (ei tarvetta), pieni meikkipussi, pieni hygieniapussi ja powerbank kännykälle.

mokkipakkaaminen_02

Pakkauskuutiot, pyyhe, hygieniapussukka, hammasharja ja -tahna ja dödö mahtui helposti repun isoon osioon, puhdistusliinat ja powerbank meni repun pikkutaskuun ja loput tavarat Taikina-laukkuun.

mokkipakkaaminen_04

Hygieniapussukassa oli seuraavaa, joita käytin:
-shampoo
-hoitonaamio hiuksille
-hiusöljy
-kasvojen puhdistusvaahto
-seerumi kasvoille
-suihkugeeli

Ja seuraavaa, joita en sitten tarvinnutkaan:
-toinen shampoo
-hoitoaine
-piilolinssineste
-piilolinssit
-toinen suihkugeeli
-kuukuppi
-sheiveri

Olisin siis voinut taas ihan hyvin jättää jotain ottamatta mukaan, vaikka tässä hyvin vähän onkin. Tämä osio on aina ollut mulle hankalin. Pakkaan AINA liikaa hiustuotteita ja suihkugeelejä, mutta nyt en ollut täysin selvillä mitä mökillä on valmiina (kun en ollut käynyt siellä ennen), joten olin paremmin varustautunut, kuin olisi ollut tarve.

mokkipakkaaminen_05

Meikkipussin pakkasin mukaan ajatellen osaksi viimeistä työpäivää ja osaksi mökiltä kotiinpaluuta. Mökillä ollessa en TODELLAKAAN meikannut kertaakaan, vasta sitten, kun oltiin lähdössä junalle ja kotiinpäin. Hyvä jos harjasin hiuksiakaan :D

Meikkipussissa oli:
-Blotterazzi (peilin ja työpäivän takia)
-peiteaine silmien alle
-peiteaine muualle ”meikkivoiteeksi”
-ripsiväri
-silmätipat (en tarvinnut)
-kulmakynä
-huultenrajauskynä
-kiiltopuna huulille
-poskipunasivellin
-poskipuna
-käsivoide (en tarvinnut)
-kynsiviila (en tarvinnut)
-pinnejä
-pastillirasia
-apteekki-rasia (en tarvinnut)

Tosiaan näin jälkeenpäin ajatellen olisin voinut jättää jotakin poiskin, lähinnä kosmetiikka-kategoriasta, mutta olen kyllä muuten hyvin tyytyväinen tämänkertaiseen pakkaamiseen. Muistan vieläkin, kun vuosia sitten menin käymään kahdeksi yöksi äidin luo kotipuoleen ja mulla oli aina ihan jäätävän kokoinen laukku mukana ja vaatteita suunnilleen viikon tarpeiksi! Silloin jotenkin ajattelin, että mitäs jos mä haluankin pitää tätä vaatetta enkä tätä, pitäähän mulla olla valinnanvaraa ja suunnilleen vaan lappasin kaapista vaatteita summanmutikassa mukaan. Kesti kauan ennenkuin tajusin, että valinnanvaraa ei todellakaan tarvitse.

Nykyään pakkaan vaatteet mukaan sillä periaatteella, että vaatteita voi yhdistellä kaikilla tavoilla ja käyttää tarvittaessa kerrostaen ja jokaiselle päivälle saa hieman erilaisen asun, vaikka ei olekaan paljoa vaihtoehtoja mukana. Yleensä pyrin ottamaan mukaan vain yhden tai kaksi alaosaa ja muutosta tyyliin saadaan pääasiassa yläosista, jotka pakkautuu yleensä pienempään tilaan. Toki esim. kaupunkiloma vaatii vähän erilaista pakkaamista kuin rento mökkiviikonloppu, mutta periaate pysyy silti samana: pakkaa vain sen verran eri asuja kuin on päiviäkin ja ota säätilat huomioon.

.TYÖVAATE-KAPSELI.

Lisää kapselivaatekaappi-asiaa. Nythän kävi niin, että toukokuun alusta saakka mun työpukeutuminen vähän muuttui: talon tarjoamat (vähän tätimäiset) työvaatteet vaihtui vapaavalintaiseen omaan vaatetukseen, jonka värikoodi on musta.

Mun lempiväri! Ai että mä tykkään!

Toki tämä aiheutti väkisinkin pientä vaateshoppailua heti alkuunsa, koska vaikka mulla ON mustia vaatteita, ei ne ole erityisen työsopivia. Työvaatteiden täytyy olla joustavia, mukavia päällä, housut ei saa valua ja käsivarsien pitää saada liikkua hyvin ja vaatteiden täytyy myös näyttää siisteiltä ja asiallisilta. Kokeilin kaksia mun jo olemassaolevia mustia farkkuja töissä ennen kuin menin ostoksille ja totesin, että kummatkaan niistä ei käy päivittäiseen työkäyttöön ellen halua tulla hulluksi. Mietin tuossa jo keväällä pitkään, kun tiesin tästä mahdollisesta muutoksesta, että minkähänlaiset vaatteet olisi sitten sopivia ja toimivia siinä työarjessa ja päädyin hyvin yksinkertaisiin ja käytännöllisiin ratkaisuihin, joissa on kuitenkin sopivasti vaihtelua.

tyovaatteet_kollaasi1

Kävin ostamassa neljä toppia, joista kolme on löysemmän mallisia laskeutuvia toppeja ja yksi vähän kireämpi t-paita-mallinen. Toppien alle on helppo lisätä alustoppia tai t-paitaa tarvittaessa ja vaikka vähän pidempääkin hihaa jos siltä tuntuu.

Hankin myös kahdet identtiset korkeavyötäröiset farkut, jotka nousee ylös napaan saakka, että ne ei lähde valumaan, vaikka joutuisi kumartelemaan/kyykkäämään matalilla laatikoilla ja ne samalla kätevästi tasoittelee vatsapömpöt ja jenkkakahvat, joten win/win. Farkut on myös hyvin elastiset, eli vaikka ne onkin kireät niin niissä pystyy silti kyykkäämään ilman, että verenkierto häiriintyy. Tämä farkkuasia oli mulle kaikista kriittisin valinta. Olin sovituskopissa kaksien eri mallisten farkkujen kanssa, joista molemmista mulla oli kahta eri kokoa ja sovittelin niitä ristiin rastiin moneen kertaan ennenkuin tein päätöksen ja ostin sieltä yhdet (ne, joissa oli korkeampi vyötärö ja niistä vieläpä pienempi koko, koska joustavuus). Ne ehti olla mulla muutaman päivän töissä käytössä, kun menin ostamaan toiset samanlaiset, niin hyvät ne oli!

Alaosavaihtoehdoksi hankin myös lähes polvimittaisen ”nahka”hameen, jos välillä haluaa vähän fiinimmin olla ja hamevaihtoehto nyt on vaan hirveen kiva olla olemassa. Kun kaikkien vaatteiden pitää olla mustia niin voi leikitellä erilaisilla tekstuureilla.

Hankin myös kaksi mekkoa, jotka on mukavan rentoja päällä ja joiden helma on tarpeeksi pitkä, ettei tule paljasteleva olo. Hameen ja mekkojen kanssa käytän sitten mustia sukkahousuja. Kaikkiin eri asuihin tulee vielä päälle lyhyt trikoojakku, jossa on 3/4-hihat ja nahan näköiset kaistaleet tuossa edessä.

Työvaatetukseen kuuluu myös sivellinvyö, joka matkustaa lantiolla ja tietenkin jo vuosia hyvin palvelleet Clarksin ballerinat. Vaihdan noihin kenkiin sellaisia ”kertakäyttö”-pohjallisia ehkä 1-2 kk välein, jolloin se kaikki jalkamehu imeytyy pääasiassa niihin pohjallisiin eikä itse kenkään, joka luonnollisesti pidentää kenkien ikää aivan huomattavasti. Mulla on oikeasti ollut nuo tismalleen samat kengät työkäytössä varmaan 5-6 vuotta keskimäärin viitenä päivänä viikossa vuoden ympäri (miinus lomat)! Sitä ei ikinä uskoisi, kun kenkiä katsoo (jos olen jaksanut pitää ulkopinnat puhtaana, hah).

Jakku, työkengät ja sivellinvyö on aina työpaikalla, mutta tähän saakka olen päätynyt pitämään muut työvaatteet kotona ja menen niissä sitten suoraan töihin. Työmatkan ajaksi saatan pukea päälle neuletakin, farkkupaidan tai nahkarotsin jos tarvetta sellaiselle on.

tyovaatteet_kollaasi2

Mun ehkäpä eniten käyttämä työvaatetyyli on tämä farkkutyyli: jakku, toppi ja farkut. Siksikin se farkkujen valinta oli niin tarkkaa, kun tiesin käyttäväni niitä luultavasti eniten. Toppia vaihtelen sitten fiiliksen mukaan ja se saa laskeutua vapaasti farkkujen päälle. Siihen päälle vyötän kuitenkin tuon sivellinsetin, joten helma pysyy ojennuksessa ja paikoillaan.

tyovaatteet_kollaasi3

Toinen tyyli on nahkahame-tyyli: jakku, toppi, nahkahame ja sukkahousut. Tässäkin toppi vaihtuu fiiliksen mukaan ja survon sen helman tietenkin hameen kauluksesta sisälle. Sukkahousujen denierit vähän vaihtelee, mutta nyt kesällä on käytössä 30-45 denieriä, koska en yhtään tykkää mustien sukkahousujen ulkonäöstä jos ne on tosi ohuet ja ihonväriset sukkikset taas tuntuu nahkahameen kanssa jotenkin…. ei nyt rivoilta, mutta paljastavilta.

tyovaatteet_kollaasi4

Kolmas tyyli on sitten mekkotyyli: jakku, mekko ja sukkahousut. Varsinkin lämpöisellä ilmalla mekko on kiva, kun työmatkan voi kulkea pelkässä mekossa ja pukea jakun ja sukkahousut vasta töissä. Mutta yhtälailla mekkoja voi käyttää myös paksujen talvisukkisten kanssa sitten kylmempään vuodenaikaan ja lisätä väliin paksun neuletakin työmatkan ajaksi.

Voi olla, että hankin syksyllä/talvella jonkun lämpimämmän jakun/neuletakin työkäyttöön, mutta katson sitä tarvetta vasta sitten lähempänä, kesä menee nyt näillä oikein mainiosti.

Mä olen ollut tästä muutoksesta jotenkin erittäin iloinen ja onnellinen, vaikka moni vois ajatella, että pikku juttu, mitä väliä miten töihin pukeutuu, mutta on sillä väliä. Ensimmäistä kertaa ikinä mulla on työvaatteissa sellainen olo, että mä näytän täysin itseltäni. Mulla ei ole sellaista oloa, että mä olisin työvaatteissa. Kuljen näissä kotoa töihin ja taas töistä kotiin ja vaikka lähtisin suoraan töistä jonnekin muuallekin, voin aivan hyvin mennä näissä vaatteissa, koska ihan vastaavia mä käyttäisin jokatapauksessa.

Mulla on nyt tässä 10 vaatekappaletta (+ muutamat sukkikset) ja 10 hieman toisistaan eroavaa asua, jotka luo selvän univormu-tyylin, joka on mulle ominainen ja miellyttävä päivittäisessä elämässä. Vapaa-ajalla saatan sitten käyttää vaaleampia yläosia tai mekkoja jos alkaa tämä päivittäinen mustuus ahdistamaan (tuskin tapahtuu). Ja jos oikein ahdistaa niin ainahan voin laittaa työmatkaksi päälle jotain vaaleampaa ja vaihtaa vaatteet töissä kuten aina ennenkin -> problem solved.

Kuvat poimittu H&M:n, Onlyn ja Vero Modan sivuilta.

EDIT: On tässä tullut huomattua, että muu vaatekaapin sisältö on jäänyt todella pahasti käyttämättä tämän työvaatemuutoksen myötä. Selasin sitten tänään vaatekaappia sillä silmällä, että kuinka paljon olemassaolevista vaatteista pystyisin siirtämään työvaatekapselin lisäksi ja sain yllättyä! Pystyin siirtämään työvaatekäyttöön lisäksi 9 yläosaa, kaksi neulemekkoa ja yhdet ”nahka”housut! Osa niistä on selvästi syksyä/talvea odottavia, mutta useita niistä voin alkaa sekoittamaan tähän nykyiseen kapseliin vaikka heti!

Loput vaatteet, jotka ei käy työvaatteiksi, jää vapaa-aikakäyttöön. Osaa niistä voi kerrostaa työvaatteiden päälle työmatkan ajaksi ja toki joskus voi töihin mennä jossain ”vääränvärisessä” yläosassa ja vaihtaa pelkän yläosan töissä. Mutta kylläpäs nyt jotenkin helpotti, kun vähän pelkäsin, että mun kaikki muut vaatteet jää nyt täysin käyttämättä, mutta ei tässä nyt ihan niin taida käydäkään :) Jos tässä ajan kanssa tulee huomattua, että joitakin vaatteita ei vaan kertakaikkiaan enää tule käytettyä niin voihan niitä sitten laittaa eteenpäin.