.SWEET & SOUR -KULHO.

On jälleen aika esitellä teille resepti, joka vei kielen mennessään. On aina niin hienoa löytää reseptejä, jotka on paitsi helppoja valmistaa, myös super herkullisia. Tein tätä tuossa joku aika sitten ekaa kertaa ja resepti meni välittömästi lemppareiden listalle. Resepti on alunperin bongattu K-Ruoka -lehdestä, joita on jaossa K-kaupoissa, mutta löytyi näköjään netistäkin: Vegaaninen Sweet & Sour -kulho.

Käytän edelleen ahkerasti tätä mun tekemää resepti-appia ja olen edelleen sitä mieltä, että sen tekeminen oli yksi parhaista ideoista ikinä. Tämän reseptin olin alunperin kopioinut sanasta sanaan K-Ruoka -lehdestä, mutta kun sitten päätin tätä kokeilla, päätin hieman tuunata sitä, koska pienestä lähikaupasta ei löytynyt tiettyjä raaka-aineita ja halusin kastikkeesta runsaamman ja monipuolisemman kuin alkuperäisessä reseptissä. Tämäkin on tässä apissa niin hyvä, kun voin helposti lisätä siihen omia merkintöjä ja ehdotuksia ilman, että tuunaukset unohtuu.

SWEET & SOUR -KULHO (mun tuunattu versio)

2-3 porkkanaa
2 suippopaprikaa
2 chiliä
2 nippua kevätsipulia / puntti ruohosipulia
1 pkt kasvisproteiinia / kanaa / lihaa
2 rkl seesamiöljyä
Suolaa

MAUSTEKASTIKE

1/2 dl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia / tummaa siirappia
2 rkl sitruunanmehua
2-5 valkosipulinkynttä puristettuna
1 rkl raastettua inkivääriä / inkiväärijauhetta

LISÄKSI
Riisiä
Kevätsipulia
Korianteria
1 rkl seesaminsiemeniä

1. Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa.
2. Keitä riisi.
3. Kuori porkkanat, pilko mielesi mukaisiksi paloiksi/suikaleiksi. Pilko/suikaloi paprikat ja chili. Paista kasvisproteiini / kana / liha seesamiöljyssä pannulla. Kaada sekaan kastike, porkkanat, paprikat ja chilit. Kiehauta ja paista, kunnes porkkanat hieman pehmenee. Hienonna kevätsipuli / ruohosipuli ja korianteri. Lisää paistamisen loppuvaiheessa mukaan kevätsipulia / ruohosipulia. Jätä osa tarjoiluun.
4. Annostele kulhoihin riisiä, pannusta kastiketta ja viimeistele kevätsipulilla / ruohosipulilla, korianterilla ja seesaminsiemenillä.

Tällä kertaa käytin kanasuikaleita ja jouduin skippaamaan kevätsipulin (koska sitä ei ollut saatavilla kaupassa), mutta käytin sen tilalta ruohosipulia (sipuli kuin sipuli, right). Alkuperäisestä reseptistä poiketen myöskin lisäsin reseptiin paprikat ja tuoreen korianterin, josta olen innostunut, se on niin hyvää tämmöisissä ruoissa. Tuoreen inkiväärin tilalta myöskin käytin pussinpohjat jauhetusta inkivääristä ja vaahterasiirapin korvasin tavallisella tummalla siirapilla, koska sitä sattui olemaan.

Usein valmiissa resepteissä on käytetty jotain ainetta, jota tietää tarvitsevansa vain sen yhden kerran tai hyvin hyvin harvoin sen kerran jälkeen, joten en aina koe järkeväksi ostaa juuri sitä (siis jos kyse on isosta pakkauksesta, josta riittäisi ties kuinka moneen käyttökertaan), vaan pyrin korvaamaan sen jollain, mitä mulla jo on kaapissa. Kuten tässä tapauksessa vaahterasiirappi vs. tumma siirappi, maku ei varmasti ole niin isosti eriävä, että sillä olisi mitään suurta merkitystä tässä tapauksessa ja saan käytettyä jo olemassa olevaa ruoka-ainetta kaapista.

Ruoka ei tullut erityisen kalliiksi, koska multa löytyi kaikki mausteet ja kastikkeet jo valmiiksi kotoa, mutta jos ihan kaikki pitäisi ostaa, suolaa myöten, maksaisi tämä ruoka n. 27€. Jos taas mausteet, kastikkeet ja valkosipuli jo löytyy, menisi tähän alle 20€ (kasvikset, tuoreet yrtit, liha/proteiini, riisi ja siemenet) mun reseptillä. Ja koska mulla oli kaapissa jo riisiä, seesaminsiemeniä ja porkkanoita, meni mulla muihin aineisiin vain n. 11€. Syön tuosta ruoasta yhteensä 3-4 kertaa, joten yhden annoksen hinnaksi tällä erää jäi n. 3€. Kun kuiva-ainekaapissa, mausteissa ja maustekastikkeissa on aina perusjuttuja jo olemassa, ei hyvän ruoan tekeminen kotona maksa lähes mitään. Yleensä mun tarvitsee ostaa reseptejä varten vain tuoreet kasvikset, yrtit ja proteiini ja niistä hyvin harvoin tulee edes kahtakymmentä euroa, yleensä reilusti alle.

Aiotteko kokeilla tätä kulhoa?

2 thoughts on “.SWEET & SOUR -KULHO.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.