.MITÄ RUOKA-AINEITA KANNATTAA AINA OLLA.

Tuli tuosta mun edellisestä resepti-postauksesta mieleen käydä läpi, että mitä aineksia siellä kaapeissa oikeasti kannattaa aina olla, jotta ruoanlaitto olisi aina kohtalaisen simppeliä ja tavallaan halvempaa.

Tottakai nämä ainekset saattaa vaihdella eri ruokakunnittain, koska ihmiset nyt vaan tekee erilaisia ruokia, mutta tämä onkin nyt vain mun vinkkilista aineksista, mitä minä itse yleensä aina pidän kaapeissa. Jos itse koet, että joku mun listaamista aineksista ei hyödytä sinua, niin ei sitä varmasti silloin kannata ostaa.

Kun mausteet, maustekastikkeet ja muut kuiva-aineet löytyy jo kaapista, ei mun yleensä tarvitse jotain ruokaa varten ostaa mitään muuta kuin tuoreet kasvikset, yrtit ja joku proteiini. Kauppakassit pysyy kevyempinä ja tili täydempänä. Tottakai ostan kauppareissuilla yleensä muutakin kuin yksittäisen reseptin ainekset, kuten aamupalatarvikkeita, herkkumässyä, siivousaineita jne. Ja tottakai niitä ”kesto-aineksiakin” pitää välillä täydentää, vaikka usein ne hyvin pitkään kestääkin käytössä.

Otetaanpas ensimmäinen kategoria näistä kuiva-aineista. Mulla on kaapissa aina jotain pastaa, riisiä, linssejä, couscousia/bulguria, gnoccheja ja nuudeleita. Pastat vähän vaihtelee, välillä löytyy jämät kolmesta erilaisesta, välillä pelkästään spagettia, välillä (kuten nyt) makaronia. Tykkään myös pitää nuudeleita varastossa, niitä on hyvä lisätä esim. keittoihin, salaatteihin tai wokkeihin.

Riisiä mulla on aina ja tämmöisen tavallisen lisäksi myös risottoriisiä (unohtui kuvasta). Risottoriisiä varsinkin on hyvä olla olemassa, koska sen lisäksi ei tarvitse kuin vaikkapa yhden toisen pääraaka-aineen (esim. säilykeherkkusieniä tms.) ja siinä on jo hyvä risotto ruoaksi, jos ei ole energiaa lähteä ruokakauppaan, mutta nälkä olisi.

Gnocchit löysin aikoinaan Sannan Ruokakassin kautta ja aina, kun isommassa kaupassa näen näitä, ostan yhden tai pari pakettia varastoon. Ne toimii erityisesti erilaisten kasvipohjaisten kastikkeiden/patojen kanssa, mutta toki: vain mielikuvitus on rajana. Lisukkeena lähes ruokaan kuin ruokaan menee myös couscous ja bulgur, joista yleensä jompaakumpaa löytyy kaapista. Punaisia linssejä taas tulee käytettyä esim. erilaisiin kasvismuhennoksiin tai kasvissosekeittoihin.

Oliiviöljyä mulla on aina, käytän sitä paistamiseen, pastaan ja salaatinkastikkeena ja sitä kyllä kuluu tasaiseen tahtiin. Erilaisiin aasialaishenkisiin ruokiin käytän paistamiseen seesamiöljyä, jonka löysin jonkun reseptin myötä ja tykästyin sen makuun.

Balsamiviinietikkaa, valkoviinietikkaa, riisiviinietikkaa, soijakastiketta ja kalakastikettakin mulla on nykyään aina. Eniten näistä käytän valkoviinietikkaa (risotot esim.) ja soijakastiketta.

Sitruunamehua mulla on aina, käytän tätä usein erilaisten jogurtti/majoneesipohjaisten kastikkeiden maustamiseen, mutta myös ihan ruokaan silloin, kun en ole sattunut ostamaan tuoreita sitruunoita.

Tulisuudesta mulla vastaa sweet chili-, sriratcha- ja tabasco -kastikkeet, joista eniten tulee käytettyä sriratchaa, mutta toisinaan esim. sweet chili vaan toimii johonkin ruokaan paremmin.

Lisäksi mulla on yleensä dijon-sinappia ja ihan tavallista majoneesia. Sinappia käytän lähinnä maustamaan kastikkeita ja yksi purkki kestää ikuisesti, kun sitä menee yleensä vain teelusikallinen kerrallaan :D Majoneesi taas toimii usein kylmän kastikkeen pohjana joko yksinään tai turkkijogurtin kanssa. Olisi oikeastaan pitänyt ottaa tähän kuvaan mukaan myös turkkijogurtti, koska sitäkin mulla on aina kaapissa ja käytän sitä sekä sellaisenaan välipalana/aamupalana marjojen/pähkinöiden kanssa, mutta myös kylmissä, suolaisissa kastikepohjissa.

Kuivien mausteiden osalta mulla on aina chilihiutaleita, kurkumaa, cayennepippuria, mustapippuria (myllyssä), suolaa (myllyssä, mutta löytyy myös paketti tavallista), juustokuminaa, currya, rosmariinia, inkivääriä, paprikajauhetta ja kasvisliemikuutioita. Eniten käytän suolaa ja mustapippuria, mutta kyllä näitä kaikkia tulee käytettyä säännöllisesti.

Siemen/pähkinäosastolta multa löytyy yleensä seesaminsiemeniä, pinjansiemeniä ja cashewpähkinöitä. Nämä käy monenlaisiin ruokiin, kuten salaatteihin, mutta myös lämpöisiin ruokiin. Pidän varastossa aina vähintään yhtä tacomausteseosta ihan vaan siksi, että jos en jaksa tehdä kastiketta minkään reseptin mukaan, tämä on aina hyvä maustesekoitus (ainakin tuttu ja turvallinen, tietää mitä saa :D). Hunajaa mulla on ihan aina, koska käytän sitä turkkijogurttiin, teehen, joihinkin kastikkeisiin (lämpöisiin ja kylmiin) ja sen sellaisiin.

Säilykkeiden saralla multa löytyy yleensä aina joku tomaattikastike, papuja, hernaria, tonnikalaa ja herkkusieniä. Hernari on hyvä silloin, kun ei jaksa/halua tehdä kunnolla ruokaa, mutta jotain lämmintä olisi kiva syödä. Tonnikalasta tekee käytännössä mitä vaan lämpöisistä voileivistä salaatteihin ja pastoihin.

Tuorepuolelta mulla on kaapissa LÄHES aina sipulia, valkosipulia, sitruunaa, perunoita, porkkanoita, chiliä ja kananmunia. Tietenkään kaikkia näitä ei ole aina, mutta hyvin usein kuitenkin. Sipulia ja valkosipulia mulla on kyllä oikeasti aina, loput vähän vaihtelee. Pelkästään jo näistä aineksista tekis aika päheen munakkaan, esimerkiksi.

Tosiaan, kun mulla on näitä aineksia kaapeissa jo valmiina, mun ei yleensä tarvitse ruokia varten ostaa muuta kuin joitakin tuoreita kasviksia, yrttejä ja liha/kana/kala/kasvisproteiini, riippuen ruoasta. Ja jos kävisi niin, että en jaksa lähteä kauppaan, pystyn pelkästään näistäkin aineksista tekemään monta erilaista ruokaa.

Esimerkki 1: Nuudelikeitto porkkanalla, chilillä ja sipulilla. Mausteeksi soijakastiketta, juustokuminaa, inkivääriä, valkosipulinkynsiä, suolaa, mustapippuria, cayennepippuria jne. Lisäksi keitettyjä kananmunia.

Esimerkki 2: Gnoccheja tomaattisella tonnikalakastikkeella, lisäksi sipulia, valkosipulia, chilihiutaleita/cayennea, suolaa, mustapippuria.

Esimerkki 3: Pastaa tai perunoita ja porkkana-papukastike, lisäksi sipulia, valkosipulia, suolaa, mustapippuria jne.

Esimerkki 4: Herkkusienirisotto sipulilla ja valkosipulilla maustettuna, mausteena myös valkoviinietikkaa, suolaa, mustapippuria jne.

On myöskin taloudellista miettiä peräkkäisiin ruoanlaittokertoihin sellaiset ainekset, jotka tulee yleensä isoissa pakkauksissa (porkkanat ja perunat esimerkiksi). Esim. jos olen ostanut pussillisen porkkanoita, joita menee yhteen ruokaan vain muutama, teen seuraavalla kerrallakin jotain, mihin voin niitä käyttää ja toki syön niitä myös välipalana kotona ja töissä. Useinkin teen niin, että jos huomaan mulla olevan paljon jäljellä jotain ruoka-ainetta edelliseltä ruoanlaittokerralta, haen reseptin sen aineen mukaan ja ostan sitten kaupasta loput puuttuvat aineet. Tällä tavalla se porkkanapussi ei pääse unohtumaan sinne vihanneslokeroon.

Millaisia aineksia teiltä löytyy kaapeista aina?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.