.PUERTO DE LA CRUZ.

Mä en oo mikään aktiivinen matkustelija, viimeisen 10 vuoden aikana olen käynyt vain kolmella lomamatkalla: Kyproksella, Skotlannissa Edinburghissa, Pariisissa ja nyt talvilomalla Teneriffalla Puerto de la Cruzissa. Kyproksen Larnakasta en hirveästi tykännyt ja päättelin siitä etten tykkää etelän lomailusta ylipäätään, joten seuraavat matkat olikin ihan toisenlaisia. Viimeiset pari kesää, kun ollaan asuttu rivitalossa, oon jotenkin saanut kesästä paljon enemmän irti kuin koko aikuiselämän aikana ennen tätä enkä kesällä haluakaan lähteä mihinkään etelän reissuun. On ollut kiva köllötellä omalla takapihalla aurinkotuolissa ja vaan nauttia auringosta kirjaa lukien tai lähteä pyöräilemään järveä ympäri kesämekko hulmuten. Tuntuu, että oon jotenkin enemmän luonnon menossa mukana, kun oman kodin ulko-ovi menee suoraan maan tasalle ulos. Aivan eri meininki, kuin kerrostalossa asuessa, jossa kaikki ulos lähteminen oli nimenomaan lähtemistä.

PDLC_07
Aallokkoa muurilta kuvattuna.

Tämä kesäfiilistely mielessä me sitten Mösjöön kanssa päätettiin, että nyt talvilomalla lähdetään johonkin etelään. Ollaan yleensä talviloma kulutettu joko ihan vaan kotona tai lapissa lasketellen/lautaillen ja nyt kaipailtiin jotain lämpöä mieluummin. Meidän budjetilla kohteeksi valikoitui Kanarian saaret ja sieltä Teneriffa ja Puerto de la Cruz.

Teneriffan pohjoispuoli on vehreämpää ja pilvisempää verrattuna paahteiseen ja aavikkoisempaan eteläpuoleen. Pohjoispuoli on myöskin vähän sellaista rauhallisempaa eläkeläisten seutua verrattuna eteläpuolen biletysmestoihin, joten meille vanhuksille se sopi oikein hyvin :D Ei haettu mitään biletyspaikkaa vaan nimenomaan sellaista rauhallista ja leppoisaa kohdetta, jossa voi tepsutella sinne sun tänne ja katsella maisemia ja ottaa valokuvia. Puerto de la Cruz sopi tarkoitukseen mainiosti.

PDLC_12
Taoron ravintolan läheltä.

Meille osui vähän huono viikko auringon suhteen. Pilvettömiä ja lämpöisiä aurinkopäiviä ei ollut kuin pari-kolme, muina päivinä oli pääasiassa pilvistä ja hieman viileää, vaikka toki se aurinko sieltä välillä vähän pilkisteli niinäkin päivinä. Melkein kaikkina päivinä mulla oli pitkähihainen ohut neuletakki ainakin mukana jos ei päällä, koska pilvisellä oli oikeasti aika viileää. Lämpötila pyöri koko viikon suunnilleen sielä 20 asteen tienoilla, mutta pilvisellä ja tuulisella säällä se tuntui paljon viileämmältä ja sitten taas, kun aurinko paistoi, oli heti kuuma.

PDLC_01
Taoron isoin vesiputous.

Parque Taoro oli tosi nätti vesiputouspuisto, jossa oli paljon portaita (hyvää pepputreeniä!) ja huipulla söpö pieni ravintola (Terraza Taoro), jossa me käytiin syömässä jopa kaksi kertaa (varsinkin mun salaatti ekalla kerralla oli erittäin hyvää). Ylhäällä, kun lähti vasemmalle, oli myös supersöötti Risco Bello -kahvila, jossa kuljeskeli vapaana mm. valkoinen riikinkukkoperhe ja monia muitakin lintuja, pörheä kissa ja koiria, jotka haukkui meille yläkerran terassilta.

PDLC_09
Risco Bellon valkoiset riikinkukot kahvilan ihmisiä ihastuttamassa (isäkukko oli etupihalla).

Kun Taorosta lähti jatkamaan vielä eteenpäin, löytyi ihan yllärinä Parque La Sortija, jossa oli tosi paljon juoksijoita ja koiranulkoiluttajia ja puistossa oli myös liikuntavälineitä. Todella nätti puisto, josta myös löytyi kahvila.

PDLC_02
Parque La Sortija.

Jardin Botanico, eli kasvitieteellinen puutarha oli myös hieno kohde, sinne maksoi sisään vain 3e, joten lompakko ei liikaa tästä keventynyt. Puutarhassa oli huikeita isojakin puita ja välillä tuli ihan sellainen olo, että oltais jossain viidakossa.

PDLC_14
Muuri.

Merta pääsi ihastelemaan melkein mistä vaan, joko korkealta tai lähempää rannasta. Yksi meidän lemppareita oli kuitenkin eräänlainen muuri, jonne pääsi yhden parkkipaikan kautta, kun rantakadulta jatkoi eteenpäin (kartalla vasemmalle päin). Muuri oli leveä ja vaikka siellä lukikin, että sinne ei ole sallittua mennä (koska meri on vaarallinen), oli siellä kuitenkin useampiakin kävelijöitä, joten mekin uskallettiin mennä. Käveltiin se päästä päähän ja nähtiin hienoja aaltoja, jotka rikkoutui jättimäisiin betoniharkkoihin, joita oli muurista meren puolella koko matkalta.

PDLC_11
Lago Martianez näkyy vähän ja tuossa aallonmurtajan tällä puolella oli surffaajia joka päivä.

Mustahiekkaisia rantoja olisi ollut useampiakin ihan siinä Puerto de la Cruzin keskustassa, mutta koska meille sattui niin viileä viikko, ei sitten lopulta käyty biitsillä kertaakaan. Toinen, joka jäi samasta syystä väliin, oli Lago Martianez, eli merivesialtaat, joka olisi varmasti ollut hieno paikka hengailla jos olisi ollut kunnon aurinkoisia päiviä enemmän.

PDLC_10
Loro Parkin pingviinejä omassa talvimaisemassaan.

Yhtenä päivänä käytiin Loro Parkissa, eli paikallisessa eläinpuistossa, jonne meni ilmainen ”juna” Puerto de la Cruzin keskustasta. Liput eläintarhaan oli sitten vähän kalliimmat, mutta sanoisin, että oli kyllä sen arvoista. Me ostettiin liput netistä etukäteen, jolloin päästiin ovilla jonon ohi. Kannattaa ajoittaa puistossa kulkeminen eri esitysten rytmiin, niihin nimittäin kannattaa oikeasti mennä. Me käytiin katsomassa merileijonia, delfiinejä ja miekkavalaita, aivan uskomatonta mitä kaikkea niille kaikille on pystytty opettamaan. Erilaisia papukaijoja oli Loro Parkissa uskomattoman paljon, niistä koko eläinpuisto on alunperin lähtenytkin liikkeelle. Parhaimpia juttuja oli ehdottomasti ne esitykset, pingviinit, meduusat, mangustit, leijonat ja ”lintutalo”, jossa pääsi kiipeilemään puunlatvoihin lintujen tasolle. Vähän sokkeloinen oli tämä paikka ja joitakin alueita etsiessä meni välillä vähän aikaa, mutta eipä meillä ollut kiirekään. Oltiin eläinpuistossa käytännössä koko päivä.

PDLC_06
Anagan vaelluksella.

Yksi parhaimmista paikallisista ruokapaikoista oli ehdottomasti Restaurante el Camino, joka oli matkan varrella kaupungilta meidän hotellille vievässä portaikossa. Paikka oli tosi pieni ja suosituimpina iltoina saattoi joutua odottamaan vapautuvaa pöytää. El Camino on siis tapas-ravintola, jonka menu vaihtelee päivittäin. Me tilattiin sekalainen tapas-lajitelma kahdelle tietämättä ollenkaan mitä sieltä tulee :D Tarjoilija kysyi onko ongelmaa minkään ruoka-aineen kanssa ja jos ei ollut niin ne teki meille sapuskat sen mukaan mitä sinä päivänä oli menussa. Alkuruokana tuli patonkia ja kanarialaisia mojo-kastikkeita ja valkosipulista alliolia, jotka oli toooodella hyviä. Pääruoaksi sieltä tuli 10 erilaista tapasta pienissä astioissa tarjoiltuna. Kaikki oli oikein hyviä ja vähän erilaisia, kuin osasin odottaa, ainoastaan se yksi maksa-tapa oli vähän yök, mutta sitäkin maistettiin. Myöskin sangria oli siellä järjettömän hyvää!

Toinen mainitsemisen arvoinen ravintola on meksikolainen Poco Loco. Hyvin rustiikkinen ja tunnelmallinen paikka ja ruoka oli erinomaista. Tilattiin nachoja ja tortilloja, jotka huuhdeltiin alas oikein mainiolla mansikkamargaritalla. Me satuttiin paikalle, kun ravintolassa oli vasta hyvin vähän porukkaa, mutta nähtiin, että pöytiä oli varattu todella paljon. Espanjalaisethan tykkää syödä illallista vasta hyvin myöhään, joka taas ei sovi meille ollenkaan, mutta rauhallinen ja hiljainen ympäristö taas sopi oikein hyvin, joten tää oli ihan win/win.

PDLC_04
Anagan vaelluksella.

Kannattaa myöskin käydä Anagassa vaeltamassa. Me tehtiin Anagan retki Teneriffalla toimivan suomalaisen Xwander -yrityksen kautta, joka järjestää kaikenlaista jännää retkeä ja aktiviteettia saarella. Anagan taikametsä-vaellus oli hieno kokemus ja vaikka siinä vähän tulikin nousua ja laskua, ei se silti ollut yhtään rankan tuntuinen ja tahti oli leppoisa ja pidettiin kuvauspausseja ja ylipäätään ihailtiin maisemaa (joka oli erittäin huikea) moneen otteeseen. Matkan varrella mentiin yhden lammasfarmin ohi ja päästiin ihailemaan lampaita ja siellä oli ihana pieni koirakin, joka tykkäs rapsutuksista :D Noin parin tunnin vaelluksen jälkeen mentiin paikalliseen ravintolaan keskellä vuoristoa ja syötiin mm. ”vanhoja vaatteita” (ropa vieja) ja alkuruokana oli jälleen patonkia ja mojo-kastikkeita ja juustoa viikunahillon kera.

Ylipäätään yllätti miten paljon ihmisillä oli koiria kaupungissa ja suurinosa kulki vapaana omistajansa perässä tai vierellä. Koirat oli kiinni vain jos ne kulki lähellä autoteitä. Ja mikä jännintä, ne ei todellakaan olleet kiinnostuneita muista vapaana kulkevista koirista tai ihmisistäkään sen puoleen. Vain kahta koiraa koko reissulla päästiin rapsuttelemaan, vaikka lässytettiin suunnilleen jokaiselle, joka tuli vastaan :D Että ei ne tosiaankaan olleet kiinnostuneita muista ihmisistä kuin omistaan. Harmillista sinänsä.

PDLC_05
Anagan vaelluksella.

Kaupungissa oli paljon korkeuseroja, välillä piti kiipeillä portaissa enemmänkin ja sitten oli taas tasaisempaa ja sitten taas portaita suuntaan tai toiseen. Ei siis päästy ainakaan lihomaan reissulla :D Hyvää jalka- ja pepputreeniä kaikki portaissa ja ylämäissä kiipeily viikon aikana. Shoppailijalle Puerto de la Cruz ei ole mikään ihanteellinen, joitakin vaateliikkeitä näkyi olevan ja kauppakeskuksia ei löydetty kuin yksi, joka oli meidän hotellin lähellä ja en sitten ostanutkaan kuin yhdet farkut itselleni. Toki ei me varsinaisesti shoppailureissulle oltu lähdettykään. Kotiinviemisinä ostettiin myöskin niitä mojo-soosseja ja alliolia, että voidaan herkutella niillä sitten kotonakin jossain vaiheessa. Sinnepäin mennessä ostin Suomen lentokentältä kaksi kulmakynää, Bobbi Brownin ja Shiseidon ja takaisinpäin tullessa Teneriffan kentältä tuli mukaan kaksi valkoista Tobleronea :D Jos shoppailla haluaa, kannattaa mennä pääkaupunkiin Santa Cruziin päiväretkelle, siellä olisi ollut El Corte Ingles -kauppakeskus ja varmasti kaikkea muutakin, mutta me päätettiin jättää se retki tekemättä.

Tällä reissulla meni siis rahaa lähinnä syömiseen, eläinpuistoon ja siihen Anagan vaellukseen. Meillä oli huoneistohotelli (Casablanca), jonne me ostettiin aamupalavermeet valmiiksi ja muuta pientä snäckiä ja syötiin varsinaiset lounaat ja illalliset jossain muualla. Hotelli oli kiva, meillä oli kaksio, jossa oli makuuhuone erikseen ja olohuoneesta oli keittiö erotettu saarekkeella, oma parveke tietysti myös sisäpihalle päin. Sisäpihalla oli uima-allas ja aurinkotuoleja, joilla löhöiltiin myös aina tilaisuuden tullen ja paleltiin ne pilvisemmätkin hetket toivoen, että se aurinko sieltä vielä tulisi uudestaan esiin. Hotellin ravintola oli vähän sellainen Prisman pakasteallas -meininki, en voi suositella, mutta muuten oikein mainio paikka asustella viikon verran. Hotelli oli kohtalaisen lähellä rantakatua, sinne piti vain laskeutua joku 200 porrasta ensin ja samoin kiivetä ne samat portaat ylös, kun halusi takaisin hotellille :D

PDLC_13
Villit aallot muurilla.

All in all, hyvä reissu! Ei mitenkään ihmeellinen, sellaista rentoa käppäilyä ja hengailua pääasiassa ja nautittiin lämmöstä. Mutta todettiin kyllä, että ei tuolla olisi toista viikkoa enää jaksanut olla, jos olisi ollut kahden viikon reissu, olisi pitänyt toiselle viikolle vaihtaa kaupunkia tai jopa saarta, että olisi ollut taas jotain uutta katseltavaa. Varmasti jäi Puerto de la Cruzistakin paljon näkemättä, mutta kun jalkaisin oltiin liikkeellä, ei sitten tullut niin superlaajalti kylää kierreltyä kuitenkaan.

Jos hakee sellaista leppoisaa lomakohdetta, mutta kuitenkin jotain konkreettista tekemistäkin niin kyllä Puerto de la Cruz oli siihen oikein sopiva. Vähän jäi harmittamaan, että me missattiin se Teiden retki (olisi ollut keskiviikkona ja oltiin siis liian myöhään liikkeellä, kun ei tajuttu), mutta siltikin reissu oli hyvä :) Jos nyt lähtisin tänne uudelleen, lähtisin vasta kuukautta myöhemmin (nyt oltiin siis maaliskuun puolivälissä), jotta lämpötilat olisi jo vähän korkeammalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.