.R.I.P. OLIIVIPUU.

Mä tykkään ihan pöllönä oliivipuusta viherkasvina ja sisustuselementtinä, mutta kuten kuvasta näkyy, se ei selvästikään ole mulle sopiva kasvi.

Ostin tuon pienen oliivipuun joskus muistaakseni loppukesästä ja nyt jo ollaan tässä tilanteessa, että raukassa on hädintuskin muutama lehti enää jäljellä, jotka nekin tippuilee yksitellen ja siitä on lähinnä ranka enää jäljellä :(

1787_sisustus_tyohuone3-467x700

Mulla on tapana, että kastelen kaikki viherkasvit joka perjantai, eli kerran viikossa. Enkä nyt yhtään tiedä, että onko se liikaa vai liian vähän oliivipuulle. Tietääkö joku muu? Muut mulla olevat viherkasvit elelevät oikein mukavasti tuolla kerta viikkoon kastelulla, mutta tämä otti siitä nokkiinsa.

1788_sisustus_tyohuone8-467x700

Joulun aikoihin laitoin oliivipuun vihdoinkin roskiin menetettynä tapauksena ja laitoin väliaikaisesti joulutähden sen tilalle, mutta tämä tuskin on kauhean pitkäaikainen ratkaisu, vaikka se toistaiseksi vielä ihan kivalta näyttääkin.

Mä ehdottomasti haluaisin, että mulla olisi tässä työpöydän läheisyydessä joku viherkasvi, mutta mietin, että mikä mulla pysyisi elossa… Vinkkejä?

10 thoughts on “.R.I.P. OLIIVIPUU.

 1. Anopinkieli viihtyy vaatimattomissakin oloissa. Niitä on erilaisia versioita ja värejä. Sitä voi tarvittaessa jakaakin, kun on täyttänyt varsillaan kukkapurkin.
  Itseä kirpaisee edelleen, kun sain hengiltä lopulta mummolta perityn soilikin. Sen sama, joka oli mummon ikkunalla ollut. Mummokin kuoli jo 1996. Olen sittemmin ostanut soilikkeja kaupasta, mutta tapan ne kerran vuodessa. Muut viherskasvit kukoistaa, mutta soilikki tuntuu olevan tuhoon tuomittu tapaus.

 2. Viirivehkaa ei saa tapettua, vaikka se kuivuuttaan kerkeäisi välissä nuupahtaakin. :D kerta viikkoon on sopiva kasteluväli.

 3. Rahapuu! Sitä ei voi kastella liian vähää, talvella pärjää yli kk:n ilman vettä (hyvä tällaiselle jonka viherpeukalo on aivan hukassa ja muistikin vähän niin ja näin) :)

 4. Kokeile palmuvehkaa. Se varastoi juuripaakkuunsa vettä ja kestää siten vähän huolettomampaa hoitoa. Kastelen omaani talvella kerran kuussa ja kesällä parin viikon välein. Palmuvehka on myös siitä hyvä, että se viihtyy lähes missä valoisuusolosuhteissa tahansa. Mitä enemmän valoa, sitä vaaleammat lehdet. Se ei toki ole kovin nopeakasvuinen, omani tekee yhden tai kaksi uutta vartta näin helmikuun korvalla. Eipä se tosin pudotakaan lehtiä tai varsia kovin helposti, joten se pysyy kyllä siistin näköisenä.
  Myös enkelinsiipi on ns. vaikeasti tapettava, mutta luulen että palmuvehka miellyttää enemmän sinun silmääsi :)

 5. Minunkin oliivipuulle kävi noin 10 v sitten. Odottelin pitkään ennen roskiin heittoa, jos se lähtisi vielä kasvamaan uudestaan juuresta. En nyt muista lähtikö vai ei, mutta jos lähti, niin kyllä kuoli uudestaan :( Googlettamalla löytyy varmaan hoito-ohjeet.

  Kestäviksi olen kokenut jukkapalmut ja traakkipuut, sekä tietty juorut ja rönsyliljat, jos jaksaa niitä joka puolelle työntyviä haarakkeita. Ainakin palmut lähtevät herkästi kasvamaan uudestaan, joten ei kannata heittää pois, vaikka silminnähden ”kuolisi”.

 6. Kaktus? :D Kultaköynnös on aika sitkeä. Ja eri vehkat on siitä kiitollisia, että niistä kyllä huomaa jos liian vähän vettä saavat.

 7. Oliivipuu viihtyy hyvässä valossa ja lämmössä muina kasvukausina paitsi talvella se pitäisi varastoida noin 10 asteisessa hämärämmässä tilassa ja silloin tietty vettä niukemmin, muuten sillä käy just noin niinkuin sun puulle on käynyt. Kessällä voi viedä vaikka uloskin aurinkoon ja sillon saa kastella useammankin kerran viikossa. Mutta Anopinkieli on ainakin yks sellanen kasvi kaktuksen lisäksi, mikä ei kovin helposta ja vähän huolettomammastakaan hoidosta ota nokkiinsa ja mä joudun meidän anopinkieltä joka mullan vaihdolla jakamaan useampaan ruukkuun, kun se pukkaa uusia varsia niin kovalla vauhdilla.

 8. Entisenä viherosastosn myyjänä voin lohduttaa sua, että oliivi ei pärjää talvea useimmissa keskuslämmitetyissä suomalaiskodeissa. Oikeaoppisesti oliivi pitäisi laittaa talvehtimaan viileään (n. 5-15 astetta) ja valoisaan paikkaan, muuten seuraa juuri tuollainen hiljainen kuivuminen ja kuihtuminen. Vika ei ole siis välttämättä hoidossa, kyseessä vaan on kasvi jota on melkein mahdoton saada pysymään hengissä meidän pimeää talvea, eli jos tykkäät kovasti oliivista, hommaa sellainen keväällä, niin saat nauttia siitä talveen saakka, tai sitten vaan on valittava muita kasveja jos tahtoo niiden kukoistavan ympäri vuoden.

 9. Oliivipuut ei oikein tykkää joo Suomen keleistä, kuullu tosi monelta niiden joukkokuolemasta :/

  Mites joku isolehtinen viherkasvi? Mitä tummempi lehti sen varmemmin pysyy hengissä :D Mulla on viherkasviongelma, mä voisin täyttää niillä koko kämpän mutta kanssa-asukki pistää (onneksi) hommalle tosi usein stoppia. Mutku kasvit on <3

 10. Meillä menehtyy kaikki muut kasvit alta aikayksikön, mutta muratit menestyvät oikein hyvin! Kastellaan niitä silloin kuin muistetaan, eli kerran viikossa tai puolessatoista. Ei muratit kyllä ainakaan oman kokemuksen kohdalla ole moksiskaan vaikka kasteluväli venyisi pariin viikkoonkin.. Muratti on myös siitä kiva, että niitä löytää usein ihan valmiin ”tukirangan” kanssa, jonka ympärille murattia voi kieputtaa sen tehdessä uutta vartta ja lehtiä :-)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.