.ROSKATTOMAMPI ELÄMÄ.

*Postauksessa mainoslinkkejä

Olen jo pidempään ollut kiinnostunut minimalismista, tavaroiden vähentämisestä, yksinkertaisemmasta ja ekologisemmasta elämäntavasta, joten oli kai ihan luontevaa, että kiinnostuin myös zero waste -aiheesta.

Zero waste -elämäntapa tuntuu maailmalla olevan jo vähän isompikin juttu (esim. Facebookin eräässä Zero Waste-ryhmässä on noin 50 000 tyyppiä), mutta edelleen valitettavan pieni osa nykyihmisistä elää zero waste -mentaliteetilla. Ennenvanhaan, eli ennen tätä nykyistä kertakäyttökulttuuria, esineistä/vaatteista/jne. pidettiin huolta, niitä korjattiin, huollettiin, hyödynnettiin uuteen käyttötarkoitukseen niin kauan kuin pystyi ja mitään käyttökelpoista ei heitetty vain roskiin, koska silloin ylipäätään ei ollut mitään ylimääräistä eikä uutta välttämättä voinutkaan ostaa tuosta noin vain. Nykyinen äärimmäisen roskaava kertakäyttöisyyttä ihannoiva kulttuuri on aivan sairasta ja olen tähän heräillyt hiljaksiin tässä joidenkin vuosien aikana. En ole koskaan ajatellut olevani mikään eko-henkilö, mutta musta tuntuu, että mä olen hissunkissun mennyt enemmän ja enemmän siihen suuntaan, yksi pieni muutos kerrallaan.

Mä itse tutustuin tähän zero waste -elämäntapaan jonkun nettiartikkelin kautta ehkä vuosi/pari sitten, jossa kerrottiin Trash is for Tossers -bloggaajasta Lauren Singeristä ja se jäi mieleen ja ihailin, että miten kukaan edes pystyy tuollaiseen. En vielä silloin tehnyt mitään isompia muutoksia omaan elämäntapaani, kun ajattelin, että en mä pystyisi kuitenkaan mahduttamaan vuoden roskia yhteen lasipurkkiin, kuten Singer.

Nyt sitten tässä keväällä törmäsin tähän uudestaan ja lähdin googlettelemaan ja selailemaan pinterestiä aiheen tiimoilta vähän enemmänkin ja tajusin, että ei ne kaikki zero waste -jutut nyt niin ihmeellisiä tai hankalia oikeastaan ollutkaan! Tajusin myös, että aika monta juttua mun elämässä on jo zero waste -tyyliä ja vaikka se yksi lasipurkillinen roskia vuodessa on edelleen täysin absurdi ajatus mun kohdallani, niin silti kaikki muutokset (pienetkin) roskattomampaa elämää kohti on kuitenkin parempi kuin ei muutosta ollenkaan.

zerowaste_01

Mitä tein jo ennen tähän lähtemistä:

– Käytin *kuukuppia (since 2004)
– Käytin kankaisia kauppakasseja (ja *reppua) ruokakauppareissuilla
– Käytin bambukankaisia tiskirättejä keittiössä
– Lajittelin pahvi-, paperi-, metalli- ja lasiroskat
– Käytin pestäviä rasioita ruoantähteille
– Käytin *puista tiskiharjaa
– En ostanut muovisia vesipulloja kaupasta (jos vain suinkin pystyin sen välttämään)
– En käyttänyt talouspaperia
– En käyttänyt kertakäyttöastioita (ainakaan kotona ja vältän muuallakin jos mahdollista)
– Käytin omaa *lasista vesipulloa tarvittaessa

Hiljattain olen lisännyt mukaan seuraavaa:

Kestohedelmäpussit kauppareissuille (*vastaava)
Kestopikkuhousunsuojat puolukkapäiville (kuukupin lisäksi siis)
– Pestävä lasipurkki vesilasiksi töihin ( = ei muovikuppeja enää)
– Uudelleenkäytettävä ja pestävä silikoninen ”leivinpaperi” uunikokkailuihin
– Juustokupu
– Biojätteen lajittelu
– Muovijätteen lajittelu (tuli uutena meidän taloyhtiöön)
– Pestävä meikinpoistoliina (*Make Up Eraser) meikkikeikoille (pääasiassa omien käsien putsaamiseen meikistä, ennen käytin siis vessapaperia tähän hommaan)

zerowaste_02

Aion myöskin siirtyä ekopesuaineisiin keittiössä, vessassa ja pyykinpesussa, kun edelliset joskus loppuu. Olen myöskin harkinnut jonkunlaisen yleispuhdistusaineen tekemistä itse, netti on nimittäin ohjeita pullollaan eikä se vaikuta kovin vaikealta. Vanulaput olen jättämässä ainoastaan kynsilakanpoistoaineen käyttöön ja siirryn kankaisiin, pestäviin vanulappuihin meikinpoistossa jne. kunhan saan ne ommeltua (täytyy vain odottaa reissua äidin ompelukoneen luo). Topsipuikotkin aion vaihtaa *eko-versioihin kunhan edelliset loppuu (en kuitenkaan pysty/halua niistä kokonaan luopumaan, sen jo tiedän).

Suurinosa roskasta mitä kotitalouksista tulee, tulee keittiöstä, eli ruokakauppareissuilta ja se onkin ahdistanut mua jo pidempään. Pyrin nyt ostamaan mahdollisimman paljon sellaista ruokaa, jota ei ole pakattu muoviin, mutta on se vaan piru vie aika vaikeaa. Hedelmä/vihannesosastolla onnistuu kohtalaisen hyvin, mutta kyllä sielläkin muovia on ihan liikaa. Ei siis ole helppoa, mutta pieniä muutoksia olen saanut aikaan tässäkin ja melkein kaikki roska mitä ruokakaupasta tulee, menee kyllä sitten muovin- tai pahvinkeräykseen, mutta parempi tietysti olisi jos ei tulisi edes sitä kierrätettävää roskaa niin paljoa.

Pieniä roskattomuus-valintoja on myöskin se, että ravintolassa/baarissa juomaa tilatessa kieltäytyy pillistä/koristeesta, pyytää kahvilassa tekemään juoma omaan pestävään *”take-away”-kahvikuppiin. Jos hakee aina lounassalaatin/tms take-awayna samasta paikasta, voi pyytää niitä tekemään sen omaan pestävään eväsrasiaan ja käyttämään pestäviä aterimia ruokaillessa tai tietenkin voi ottaa töihin kotona tehdyt eväät mukaan samalla tavalla pakattuna, siirtyy käyttämään elmukelmun sijaan *mehiläisvahakääreitä. Ylipäätään muovisten kertakäyttö-esineiden pois jättäminen elämästään on jo pointsit-kotiin -meininkiä!

En vielä tiedä kuinka pitkälle tässä hommassa itse menen, mutta jos nyt aloittelisi näillä. Mä en halua tehdä elämästäni myöskään liian vaikeaa roskattomuus-ajattelutavan takia ja nämä muutokset onkin toteutukseltaan sieltä helpoimmasta päästä, jotka ei oikeastaan hankaloita elämää juurikaan. Tässä saa myöskin sellaisen sädekehä-pään-päällä -fiiliksen :D En todellakaan siis ole kovin pitkällä tässä roskattomassa elämisessä, jos vertaa niihin HC-tyyppeihin, mutta kenties pidemmällä kuitenkin kuin monet muut pallontallaajat.

REFUSE, REDUCE, REUSE, RECYCLE, ROT:
Kieltäydy – kertakäyttöisistä (muovi)esineistä
Vähennä – kulutusta, shoppailua
Uudelleenkäytä – kaikkea mitä vain voit
Kierrätä – jos et enää itse käytä/tarvitse, etkä keksi uudeelleenkäyttöä muulla tavoin
Kompostoi – kaikki mitä pystyt

Mikäli Zero Waste -elämä kiinnostaa enemmänkin, kannattaa tsekata mm. nämä blogit:
Trash is for Tossers
Litterless
Going Zero Waste
Zero Waste Home

*postauksessa mainoslinkkejä

4 thoughts on “.ROSKATTOMAMPI ELÄMÄ.

  1. Kun roskaa kuitenkin tulee, niin mihin pakkaat roskat? Mielellään vähentäisin muovin käyttöä, mutta esim. rahkatkin pakataan muoviin, joten pitäisi laittaa koko ruokavalio uusiksi.

    1. Muoviroskat, joita kyllä tulee edelleen, kierrätän muovinkierrätyksen kautta (meidän taloyhtiössä on nykyään muoviroskis erikseen). Syön turkkijogurttia aamupalalla ja siitä tulee muovia lähes päivittäin :( Mutta jogurtista en ole valmis luopumaan. Monessa muussa pystyn kuitenkin välttämään muovia helpommin.

  2. Moikka!

    Täälläkin ollaan vähän aikaa sitten aloitettu zero waste -elämäntapa. Innostuin asiasta kertaheitolla niin paljon, että perustin oman blogin aiheen ympärille. :) http://www.trashless.net
    Minutkin on yllättänyt se, että ei tämä nyt niin vaikeata ole. Oikeastaan monilla isoäitien resepteillä pääsee pitkälle (siivousaineet, säilykkeet, hillot, mehut jne.) :D

    1. Joo ei se tosiaan mitään rakettitiedettä ole :) Onneksi! Yksinkertaisilla muutoksilla saa jo paljonkin aikaan. Täytyykin alkaa seuraamaan blogia josko sieltä saisi itsellekin lisävinkkiä :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.