.JUOKSUVAATTEET JA -VARUSTEET.

Edellisessä juoksupostauksessa toivottiin kuvia juoksuvarusteista, eli mitä tarvitsee juoksuharrastuksen aloittamiseen ja ylläpitämiseen. Se on tietenkin vähän yksilöllistä, että mitä tuntee tarvitsevansa, mutta käydään nyt läpi se mitä minä tunnen tarvitsevani.

Mulle itselle on ainakin tärkeää, että mulla on nimenomaan juoksuun tarkoitetut vaatteet, joita en käytä milloinkaan muuten kuin urheillessa. Tokihan sitä voisi lähteä juoksulenkille joissain perus pieruverkkareissakin tai shortseissa tms, mutta mulle tämmöinen systeemi toimii paremmin. Silloin ainakin tiedän, että ne vaatteet on aina valmiina odottamassa, eikä niitä tarvitse erikseen etsiä mistään edellisen käytön jäljiltä, koska ne on aina samassa paikassa (jos ne ei ole pyykissä).

757_juoksu_lammin_ilma2

Lämpimällä ilmalla pärjään pääsääntöisesti tämmöisellä varustuksella:

– juoksucaprit
– liivit
– lyhytvartiset sukat
– lenkkarit
– toppi
– kännykkä + Sports Tracker
– mp3-soitin

Juoksuhousuissa tärkeää on, että niissä on joku tasku, mieluiten vetoketjullinen, johon saa kotiavaimen ja ehkä sen mp3-soittimenkin turvaan. Kännykkää olen pitänyt vain kädessä yleensä tai hupparin taskussa vesisateessa juostessa. Juoksuliivit kannattaa tietenkin hommata oman rintavarustuksensa mukaan, tukevammat jos varustusta on enemmän, kevyemmät jos heiluvuutta ei ole niin paljoa. Muut jutut meneekin sitten lähinnä omien mieltymysten mukaan, tykkääkö värikkäistä vaatteista vai mustasta, haluaako peittää olkapäät ja/tai käsivarret vai riittääkö painijanselkätoppi, haluaako kireää vaatetta vai tykkääkö enemmän löysemmistä vaatteista jne.

758_juoksu_viilea_ilma2

Viileämmällä ilmalla (ja/tai vesisateessa) edellisten lisäksi/tilalle tulee:

– pitkälahkeiset juoksutrikoot
– tekninen huppari
ja/tai
– tekninen verkkovuorinen takki

Mä en itse ole tämän enempää mitään kaivannut ja tuo mp3-soitinkin tulee olemaan vasta seuraavalla lenkillä ensimmäistä kertaa mukana, tähän saakka on pärjännyt linnunlaululla ja pään sisäisellä monologilla :D Tein juuri suhteellisen nopeatempoisen playlistin tuohon vanhaan, mutta uskollisesti edelleen toimivaan iPod Shuffleen (kuulokkeet olen joutunut uusimaan jossain vaiheessa, muuten toimii ku unelma).

Kännykässä oleva Sports Tracker-ohjelma on ollut kultainen. Muuten en tietäisi yhtään minkä verran olen juossut. Ohjelmasta näkee kartalta juoksureitin, paljonko aikaa on mennyt, kokonaismatkan kilometreinä, keskinopeuden, maximinopeuden ja kulutetut kalorit. Ohjelma on toiminut hyvänä motivaattorina, kun sitä kautta pystyy lenkin aikanakin katsomaan kuinka pitkän matkan olen nyt juossut ja kuinka kauan kesti päästä tähän kohtaan lenkkiä ja joskus olen tehnyt niinkin, että otan jonkun kilometri- tai minuuttimäärän mihin pyrin ja jos se oli ”liian helppoa”, jatkan uuteen tavoitteeseen.

Voishan sitä tietty lisätä tuohon vielä vaikka sykemittarinkin, mutta mä en ainakaan ole sellaista kaivannut, juoksen mutu-tuntumalla sellaista vauhtia mikä milloinkin tuntuu hyvältä. Joskus keskinopeus on pienempi, joskus suurempi, joskus spurttailen nopeampia pyrähdyksiä tasaisemman tahdin seassa ja joskus juoksen vain tasaisella vauhdilla alusta loppuun, eli tosiaan aika fiilispohjaista.

Onko muilla juoksijoilla jotain juttuja lisää, joita ilman ei ”pärjäisi”?

(Vaatekuvat H&M, muut Googlen kuvahausta.)

11 thoughts on “.JUOKSUVAATTEET JA -VARUSTEET.

 1. Todella kuumalla säällä juoksen mieluummin juoksusortseissa kuin kapreissa. Niiden lisäksi lippalakki on mulle kesäisin ehdoton, ettei aurinko paista silmiin ja samalla lakki suojaa myös auringonpistokselta. Juoksuvyö on mukava lisä. Ei tarvi kännykkää ja muunta pikkusälää kannella käsissä. Lisäksi juomapullovyö on aika kova sana pidempää lenkkiä juostessa.Talvisin juoksuun tarvin lisäksi lämpökerrastot, juoksuhanskat ja pipon.Juoksu on kyllä mukava laji. Varsinkin aluksi siinä kehittyy niin nopeaa tahtia, että vain sekin antaa hurjasti motivaatiota.Mikset muuten kuunnellut kännykältä musiikkeja? Mä ainakin (ja moni muu tuntemani ihminen) olen älypuhelimen hankinnan jälkeen hylännyt lenkkeillessä erillisen mp3-soittimen, että mukanaraahattava tavaramäärä olisi mahdollisimman pieni.-heisi

  1. Mä juoksen sen verran metsäisiä reittejä, ettei auringonpaiste haittaa :)Kännystä loppuu virta ihan sairaan nopeesti jos kuuntelen sillä musiikkia. Ja usein tarttis mennä vielä juoksulenkin jälkeen töihinkin ja ilman puhelinta on tosi orpo olo, jos siis akku loppuu kesken päivän :DTon ämpärin ajattelin sulloa vaan housun kauluksen sisään tai tosiaan sinne takataskuun jos se sinne mahtuu.

 2. Mulle on tosi tärkeää, että liivit on hyvin istuvat ja oikeasti tukevat. Tällä hetkellä Shock Absorberit on suosikit ja niissäkin mun (huom. pienirintaisen!) kokoni on 30DD. Lisäksi kaikissa mun topeissa on sisäänommeltu tukeva liivi, jolloin paketti pysyy kasassa vaikka minkämoisessa menossa.Eli kannustan myös pienempirintaisia hankkimaan kerralla todella hyvin tukevat (esim. Shock Absorberin tukitaso 4+) liivit! Koska kyllähän pienetkin rinnat pomppivat liikkeen tahdissa ihan yhtä lailla kuin isommatkin, niissä liike on vain pienempi mutta suhteessa ihan yhtä ihokudosta venyttävä.

  1. Mua ärsyttää, kun niitä jämäkämpiä ei meinaa saada päälle eikä pois, ku ne on usein niin jäykkiä. Tai sit oon vaan kokeillut huonoja sellaisia, mene ja tiedä. Mutta noi mitä mulla nyt on, on tuntuneet tukevan tarpeeksi tätä lattarintaa :D

  2. Mulla siis kaikki rintsikkamallit on sellasia, joissa on takana avattava hakanen ja ”klipsu”. Eli mitään ei tarvitse kiskoa ja änkeä päälle, mikä on hyvä ihan liivikankaan kestävyydenkin kannalta :) Koko voi noissa vähän vaihdella verrattuna normikokoon, joten sekin vaikuttaa totta kai istuvuuteen.Mulle kyllä urheilurintsikoiden pitääkin olla tosi jämäkät päällä, muuten tuntuu etteivät tue yhtään :D

  3. Joo mä itseasiassa googletin noi sen jälkeen, kun olin kommentoinut ja huomasin saman :D Mä oon siis kokeillut vain sellaisia, jotka pitää repiä päälle yläkautta ja se oli yhtä tuskaa, kun ne oli niin jämäkät, ettei venyny yhtään.

  4. En olekaan törmännyt (enkä siis edes tajunnut etsiä) tommosiin hakasellisiin urheiluliiveihin. Vihaan sitä, että tönkköjäykät liivit pitää pukea yläkautta, koska varsinkin lenkin jälkeen hikisenä on ihan tuskaa päästä niistä pois. :D

  5. Mulla on suht venyvää materiaalia noi mun juoksuliivit, mutta SILTI niistä on toisinaan äärimmäisen hankala päästä pois. En voisi kuvitellakaan käyttäväni jotain tukevampia :D Mutta jos niissä on hakaset niin sittenhän asia on aivan eri! Toisaalta olen ollut tyytyväinen noihin nykyisiin, joten enpä tiiä tuleeko hankittua.

 3. Mä en harrasta juoksua, mutta olisin kiinnostunut kyselemään, tietääkö joku hyviä urheilurintaliivejä isorintaisille? Niinkun oikeasti todella tukevia. Oon urheilukaupat ja alusvaatekaupat Suomessa käynyt läpi, niistä ei ole toivoakaan. Netissä oon jotain selaillut, mutten ole löytänyt. Jenkkisivuilta varmaan löytyisi, mutta sitten tulevat taas tullirajat äkkiä vastaan (tosin sille ei sitten vaan enää voi mitään, jos muualta ei löydy…).Toistaiseksi mun normaalit rintaliivit muutaman vuoden ajalta on ollu paljon tukevampia, kun mun urheilurintaliivit koskaan… En vaan haluaisi turhaan liata mun muuten kivoja rintsikoita salilla. :/

 4. Hei hienoa kun teit informoivan postauksen, kiitos siitä! Josksu muutamia vuosia sitten kävin juoksemassa, just niissä normi pieruverkkareissa. :) Mutta mietin, että jos jossain välissä aloittas juoksemisen uudestaan (viimeksi nimittäin jaksoin sitä ihmeen kauan), niin voisi harkita kunnon varusteita.Aiotteko muuten jatkaa juoksemista talvellakin?

  1. Mä jatkan ainakin niin pitkälle syksyyn kuin noilla varusteilla tarkenen. Sen jälkeen täytyy vähän tuumata ja katsoa sitten tilanteen mukaan :) Tosin kyllä mä tiiän täällä meidän huudeilla ainakin yhden miehen, joka juoksee talvellakin shortseissa paljain säärin :D Että näin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.