.UNIVORMU-PROJEKTI?.

Olen nyt harrastanut Project 333 -vaatehaastetta viime vuoden elokuusta saakka ja olen kokenut projektin harvinaisen helpoksi. Aikaisemmat postauksen aiheesta täällä ja täällä. Olen tässä vajaan vuoden aikana karsinut vaatteita aika kovalla kädellä pois vaatekaapistani ja ostanut tilalle jotain sellaista, jota multa on selkeästi puuttunut ja jota olen kaappiini kaivannut. Tosin edelleenkään en ole löytänyt sitä täydellistä pidempää ja paksua neuletakkia, jota olisin kaivannut jo monen monta kertaa talvella. Neuletakin puutteesta riippumatta tämä projekti ei todellakaan ole ollut mikään kärsimysprojekti, mulla on ollut oikein runsaasti mistä valita, kun olen aamulla vaatteita ylleni valinnut. Olen melko tiukasti pysynyt määrittämissäni rajoissa vaatekaapin suhteen ja kuten jo sanoinkin, se on tuntunut todella helpolta. Varsinkin talvella Project 333 on ollut superiisiä, kun kylmyyden takia ei ole voinutkaan käyttää kuin tiettyjä vaatteita, joissa tarkenee, joten vaatteet ei ole kauheasti edes vaihtuneet -> samat muutamat villapaidat ja farkut vaihdelleet vuoroaan päivästä toiseen. Keväällä ja kesällä homma muuttuu monipuolisemmaksi.

1872_univormu_01
Kuva.

Olen kuitenkin nyt tutustunut tämmöiseen kuin univormu-projekti. Projektin ideana on käyttää samaa vaatekappaletta (esim. mekkoa) vuoden jokaisena päivänä ja asustaa tätä yhtä vaatetta monipuolisesti ja mielikuvituksekkaasti esim. kirpputorilöydöillä. Kuulin tästä jo joskus aikoja sitten ensimmäisen kerran, mutta vähän unohdin koko homman, kun hurahdin P333:een ja silloin ajattelin, että P333 olisi enemmän mun tyyppinen juttu. Ehkä onkin, en tiedä, kun en ole tätä univormu-projektia kokeillut. Univormuprojektista on koottu hauska video, jossa projektin aloittaja on koonnut yhteen vuoden aikana tehdyt erilaiset asut, joissa kaikissa on pohjana sama musta mekko. Kuvista näkee, että tällä henkilöllä todella on mielikuvitusta, kun hän on tätä mekkoa asustanut päivästä toiseen eri tavalla. En usko, että mulla riittäisi yhtä paljoa ideoita ja varsinkaan yhtä paljoa värikkäitä yhdistelmiä.

1873_1dress365days_blogi-700x403

Joku oli linkannut facebookkiin myöskin jutun suomalaisesta opiskelijasta, joka harrastaa samaa, eli käyttää samaa mekkoa vuoden jokaisena päivänä asustaen sitä eri tavalla. Hänen bloginsa löytyy täältä: 1 Dress 365 Days. Tässäkin mekko on lyhyt musta mekko, joka napitetaan edestä kiinni ja jos nyt ymmärsin oikein, on hän ommellut mekon itse. Se mistä tässä blogissa tykkään on se, että samat asusteet näkyy kuvissa usein, eli muut vaatteet mekon ympärillä eivät ole mitään kertakäyttövaatteita nekään, vaan selkeästi lemppareita, joita käytetään uudelleen ja uudelleen.

Olenkin tässä miettinyt, että olisiko musta tämmöiseen yhden mekon haasteeseen? Teoriassa tykkään ideasta ihan pöljänä, mutta entäs käytännössä? Tulisiko ahdistus, kun ei voikaan käyttää jotain muuta lempparivaatetta, koska se näyttäisi mekon kanssa ”vääränlaiselta”? Ehkä tätä pitäisi vain kokeilla, vaikkapa viikko ensin ja fiilistellä, että kävisikö tämä mulle vai pysyttelenkö monipuolisemmassa Project 333:ssa.

Näissä molemmissa linkatuissa sivustoissa on tosiaan otettu univormuvaatteeksi juurikin musta mekko, jossa on lyhyt helma (vähän turhan lyhyt mun makuun) ja mekko on avattavissa ”liiviksi” napituksen ansiosta. Toisen mekossa on lyhyet hihat ja toisen mekko on täysin hihaton. Itse tykkäisin enemmän hihattomasta versiosta, mutta tiedän itseni, että jos helma olisi noin lyhyt, mua ei ikinä nähtäisi pelkästään tuossa mekossa varsinkaan ilman sukkahousuja. Toisaalta lyhyt helma toimii myös farkkujen kanssa, toisin kuin pidempi helma, joka näyttäisi vain ja ainoastaan tyhmältä, jos alla olisi farkut. Ehkä joku ratkaisu voisi olla muunneltava helman pituus? Vetoketju? Nappilista? Mikähän toimisi niin, että se ei repisi alla olevia sukkahousuja ja olisi silti helposti muunneltavista yhdestä toisenlaiseksi? Mekon täytyisi myöskin olla jämäkkää ja kestävää kangasta, mieluiten puuvillaa, joka myöskin kestää toistuvia pesuja ja mieluiten melko tyköistuva ja tietenkin musta (kuinkas muuten). Tykkään myöskin siitä ominaisuudesta, että sen voi avata vaikka kokonaan auki tai pitää myös eri päin päällä (eli etupuoli taakse), jotta se olisi entistäkin monipuolisempi käyttövaate.

Ongelmaksihan tulee täydellisen mekon löytäminen. Mä en todellakaan ole mikään ompelija, eli mekko täytyisi löytää valmiina kaupasta ja veikkaan jo nyt, että se ei ole mikään helppo homma. Yksi vaihtoehto olisi tietysti myös teettäminen ja veikkaan, ettei se ole mitään ihan halpaa, mutta toisaalta siinä ainakin saisi juuri sellaisen mekon kuin haluaa.

Mä olen aina tämmöisissä asioissa aika hitaasti lämpenevää sorttia, joten turha odottaa, että mä olisin täällä jo ensi viikolla julistamassa, että nyt käytän yhtä mekkoa seuraavan vuoden :D Mutta sanotaan näin, että tämä kyllä houkuttelee mua ja jos ihan oikeasti sopivan mekon löytäisin niin en pitäisi projektin aloittamista mahdottomuutena laisinkaan. Mutta jospa ensin kokeilisin vaikkapa viikon verran yhden jo olemassaolevan mekon kanssa, raportoin kun on jotain raportoitavaa :)

Mites, uppoisko teihin tämmöinen yhden mekon univormu-haaste?

10 thoughts on “.UNIVORMU-PROJEKTI?.

 1. Olen näiden tällaisten projektien suhteen jäänyt miettimään sitä, miten usein sitten pitää pestä pyykkiä: etenkin, jos on vain yksi vaate (esim. mekko), jota käyttää päivittäin. Itselläni ihoa lähimpänä olevat paidat menevät yleensä yhden käyttökerran jälkeen pyykkiin (niska ja selkäkin kun tahtovat hikoilla) ja vaikka tuollaisen mekon alla jotain paitaa käyttäisinkin, niin kyllä aina onnistuisin sottaamaan sen viimeistään muutaman päivän jälkeen ruoalla tai juomalla. Onkohan näillä mainitsemillasi tyypeillä useampi kappale tuota samaa monikäyttöistä mekkoa?

  1. Tuosta ensin mainitusta en ole ihan satavarma, mutta tällä suomalaisella ainakin on vain ja ainoastaan se yksi mekko. Mä en koe, että mitään muuta kuin sukkia ja alushousuja tarvitsisi pestä yhden käyttökerran jälkeen ja kyllähän tahrankin voi puhdistaa paikallisesti kostealla rätillä, ei koko vaatetta tarvitse pestä yhden pienen tahran takia. Jatkuva pesu myöskin kuluttaa vaatteita nopeammin ja mä en ainakaan ole kokenut, että mun tarvitsisi farkkuja, hameita tai mekkoja pestä yhtään useammin kuin kerran viikossa, vaikka ne olisikin päällä joka päivä. Pesuväliä voi myös pidentää tuulettamalla vaatetta ulkona vaikkapa yön yli, se on yllättävän tehokas ”pikapesu”.

   Toki tässä täytyy ottaa myöskin huomioon se, että vähimmillään mulla on ne päivän vaatteet päällä vain 2-3 tuntia päivästä, koska töissä mulla on työvaatteet ja kotiin päästyäni ylle vaihtuu lököhousut ja villasukat :D Eli toki jollakin muulla vaatteiden pesun tarve saattaa olla suurempi kuin mulla. Mutta äkkiäkös mekon laittaa illalla pesukoneeseen (tuskin se kuitenkaan mitään kolmen tunnin ohjelmaa tarvitsee) muun pyykin seassa ja jättää sitten erikseen henkarille kuivumaan ilmavasti niin se on taas seuraavana aamuna käyttökelpoinen :)

 2. Tiedätkö, musta tää olis jotenkin vapauttavaa! Tuo mekko jonka kuvailit, ois just mahtava. Jos sen teettäisi, niin saisi ainakin just sellasen minkä haluaa ja erilaisilla vetoketjuilla ja napituksilla vois tuoda sitä käytettävyyttä. Samoin matsku olis varmasti laadukasta, ja yleensä noihin teettämishommiin voi samalla vaivalla lisätä vaikka asusteita jotka sopii mekkoon just eikä melkein. Aloin ihan innostua tästä! :)

  Yhtä mustaa kesätrikoomekkoa käytän ns. väärin päin välillä, eikä sitä mielestäni huomaa. Siinä on kaula-aukossa kiinni solmittava ”halkio”, jonka tosiaan voi jättää auki tai pitää kiinni. Se tuo taas lisää vaihtelua. Kun halkio on selän puolella, se on aika hieno yksityiskohta!

  Mietin, että olisiko joku kuminauhasysteemi pidemmälle mekolle hyvä? Eli kuminauha mekon alle vyötärölle ja sitten kääntäisi helman sinne alle, vähän niin kuin ne mitä armeijassa laitetaan lahkeisiin.

  1. Vapauttavaa nimenomaan! Mulla on nyt kaksi päivää takana yhden mekon kanssa ja olen jo nyt käyttänyt mekkoa sellaisen vaatteen kanssa, jota en ole koskaan ennen mekkoon yhdistänyt ja se näytii aivan erilaiselta ja koko fiilis oli uusi! Just tämmöisestä tykkään!

   En tiedä miten tuo tuollainen taittosysteemi toimisi helmassa, jäisikö liian pussimaisen näköiseksi? Itse tykkään siitä, että helma on skarppi ja suora, mutta riippuu tietysti mekon materiaalista. Jos se olisi sellainen vähän jämäkämpi, jota itse kaavailen, ei tuollainen pussitus ehkä toimisi, mutta sitten taas löysemmän ja laskeutuvamman kankaan kanssa saattaisi olla tosi kiva :)

 3. Mä taas kannatan, että vaatteille kannattaa antaa lepopäiviä :) Ihan tästä syystä en voisi käyttää vuoden verran yhtä ja samaa mekkoa :D Mutta tuo Project 333 on taas enemmän mun tarpeisiini järkevä, siivosin nyt vuoden alussa vaatekaapin ja karsin tavaraa aika runsaalla kädellä. Mitä pienempi valikoima, sen helpompaa pukeutuminen on :)

  1. Mun tapauksessa tosiaan se vaatekerta ei ole päivän aikana päällä kuin max muutaman tunnin, koska töissä on työvaatteet, joten vaate kyllä saa lepoa :) Mutta saattaa olla, että loppujen lopuksi P333 on kuitenkin ehkä enemmän se mun juttu.

 4. Tää on tosi mielenkiintoinen aihe! :)

  Mä olen nyt tietty elämäntilanteenkin takia pyörinyt kotiympyröissä niin paljon että oikeasti käytän 90% ajasta samanlaisia mustia pillifarkkuja, perustoppia ja neuletakkia. Näitäkin kun asustaisi eri tavoilla niin käytännössä varmasti voisi toteuttaa melkeinpä tuon saman projektin housuversiona! :) En kylläkään oikein tiedä riittäisikö mun mielikuvitus.

  1. No mä just toteutin viikon mekkohaasteen (sama mekko joka päivä) ja totesin myös, että ei sitä mielikuvitusta ihan loputtomiin kyllä riittänyt :D Ei edes kuudeksi päiväksi. Mutta osasyy oli toki itse mekkokin. Ajastin aiheesta postauksen ens viikolle :)

 5. Itse olen kiinnostunut tästä ja 333-projektista. Olisi ihanaa kun vaatteiden määrä ois rajattu. Kaikki toimisi kaiken kanssa. Ajattelin kokeilla 333 aikana, kesävaatteita on muutenkin vähiten

  1. Mulla ainakin se 333 on toiminut tosi hyvin. Vaatteet on todella helppo valkata rajatusta vaatevalikoimasta ja pääosin kaikki vaatteet toimii yhteen. Se helpottaa ja nopeuttaa vaatteiden valintaa aamulla :) Ja kun kaappi ei pursuile liitoksistaan niin kaikki vaatteet myöskin näkee helposti ja niitä tulee käytettyä suht tasaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.