.BUJO ENNEN JA NYT.

*Postauksessa mainoslinkki

Kirjoitin joku aika sitten Bullet Journalista ja siitä, että aloittelin ihan pienellä A6-kokoisella muistikirjalla ja nyt ajattelin nopsaan käydä läpi, että mitä olen siitä oppinut ensimmäisten sivujen jälkeen. Tässä vielä Bullet Journalin virallinen sivu.

mini_bujo_01

Tosiaankin tämänhetkinen Bullet Journal on tämmöinen A6-kokoinen viivoitettu (tässä vastaava mustana*). Se kulkee mulla käsilaukussa mukana ja sullon sinne väliin nuo kaksi kynää: mustan Pigma Micronin ja ZIG Calligraphy -tussin (harmaa), jotta ne on varmasti mukana, kun teen jotain merkintöjä BuJoon päivän aikana. Olen tosin harkinnut, että voisin jatkossa jättää tuon harmaan tussin kotiin, koska en ole sitä montaakaan kertaa tarvinnut päivän aikana, ennemminkin se on tarpeen vain silloin, kun teen uusia otsikoita, muuten käytän vain tuota mustaa kynää.

mini_bujo_02

Tässä näkyy marraskuun kuukausinäkymä sellaisena, kuin sen toteutin tähän pikkukirjaan. Ajattelin, että en tarvitse kuukausinäkymään erityisen paljoa kirjoitustilaa, kunhan nyt työvuorot ja jokunen pikkuasia mahtuu samalle riville niin se riittää. Kun aloitin, käytin vielä kuulakärkikynää ja neontusseja, jotka sitten tosiaan ajan kanssa vaihtuivat mustaan kynään ja harmaaseen tussiin, koska tuo värikakofonia oli mulle tosi ahdistavaa.

Aluksi tein niin, että kun päivä oli mennyt, viivasin koko rivin yli kynällä, mutta se oli sottaisan näköistä ja sittemmin aloinkin viivaamaan tussilla vain päivämäärän yli ja sivu pysyykin nyt levollisempana, mutta näkee silti selvästi, että mikä päivä on jo mennyt. Toki tässä on nyt käytetty kolmea eri väristä tussia, mutta kuitenkin :D Joulukuu pysyy siistimpänä, kun värilliset kynät on hyljätty.

Seuraavalle aukeamalle tein to-do -listan samalle kuukaudelle ja listan blogiin tulevista postausaiheista, jotka haluaisin ainakin yrittää kirjoittaa tämän kuukauden aikana.

mini_bujo_04

Seuraavaksi tein viikkonäkymän, jotta mulla on jonkunlainen kokonaiskäsitys siitä, mitä kuluvan viikon aikana tapahtuu. Tähän pikkukirjaan ei vaan mahtunut kovin paljoa tilaa per päivä, kun halusin koko viikon kuitenkin mahtuvan yhdelle aukeamalle.

mini_bujo_05

Aloin tekemään päiväkohtaisia sivuja seuraavaksi ja totesinkin, että tässä pikkukirjassa päiväkohtainen systeemi toimii tosi hyvin, koska viikkoaukeamaan ei vaan ole mahdollista saada kovin paljoa tekstitilaa, mutta tässä tilaa ei ole rajattu mitenkään. Mutta mua ärsytti jatkuvasti olla tsekkaamassa viikkonäkymästä, että mitäs huomenna tai ylihuomenna tapahtuikaan ja totesin, että kun siirryn isompaan BuJo-kirjaan (A5-ish), tulen varmaankin tekemään vain viikkonäkymän, jossa on vähän enemmän kirjoitustilaa per päivä, jolloin päiväkohtaista logia ei tarvitsisi tehdä enää erikseen. Jos tarvitsen jonkun yleis-muistilista-kohdan vielä erikseen niin teen sen sitten erilliselle sivulle tai ymppään jotenkin viikkoaukeamaan johonkin kohtaan, mutta aika näyttää millainen siitä lopulta tulee.

mini_bujo_08

Pikku-BuJoon aloin jo suunnittelemaan, että miten tulevan BuJon aion jäsennellä, jotta suunnitelmat on tallella sitten, kun niitä tarvitaan. Käytin paljon Pinterestiä ja suttupaperia apuna näiden layoutien suunnittelussa. Huomaatte varmaankin myös, että olen tässä kohtaa jo siirtynyt mustaan kynään ja harmaaseen tussiin ja voi että, kun tykkään!

mini_bujo_10

Tässä vielä päivälogi-sivuja ennen ja nyt. Verrattuna tuohon alkuperäiseen värillisempään tyyliin, on tämä musta/harmaa -tyyli ehkäpä sata kertaa enemmän mun näköinen ja nyt ihan sielu lepää, kun uusia sivuja katsoo. Olen näiden sivujen jälkeen kokeillut tähän pikku-BuJoon isompaa viikkonäkymää, jossa jokaiselle päivälle jää vähän enemmän tilaa, mutta meneehän se vähän ärsyttävästi kahdelle eri aukeamalle, mutta sitten taas toisaalta, sain tehtyä viikko-kohtaisen trackerin, jota olen kyllä käyttänyt hyvin aktiivisesti ja saanut huomata miten vaikeata on olla ilman herkkuja (saanut vasta yhden ”herkuton” raksin koko viikolle).

Tässä joitakin viikkoja BuJoiltuani olen myöskin jo huomannut, että nykyisin merkkaan BuJon päivälogiin ylös myös ”päiväkirjamaisia” lyhyitä juttuja enkä pelkästään asioita, joita pitäisi tehdä. Se tuntuu olevan mulle se juttu, joka saa mut aina tarttumaan BuJoon. Mulla ei niin hirveästi ole mitään sellaista tehtävälista-tyyppistä asiaa joka päivälle, mutta aina tulee merkattua jotain pientä, jota sinä päivänä on tapahtunut tai ihan vaan päivän yleisfiilistä muutamalla sanalla. Se ei varsinaisesti ole mikään syväluotaava tai salainen päiväkirja, vaan ennemminkin pienen pieni läpileikkaus mun päiviin.

Huomaan myöskin sen, että aika herkästi jotkut tehtäväpalluralla merkatut asiat jää tekemättä, vaikka ne olisi laitettu jollekin päivälle, koska aina ei vaan huvita/jaksa/ei ole valoa/luen mieluummin kirjaa/jne. Hyvä esimerkki on yllä kuvassa näkyvä lista sunnuntain kohdalla noista blogiin otettavista kuvista, joita en siis ole vieläkään ottanut ja tässä ollaan kuitenkin jo reilu viikko menty eteenpäin :D Huomaan myöskin, että jos mulla on töissä vahvasti iltapainotteinen työviikko, mulla on hyvin hyvin vähän mitään muuta merkattavaa päivittäin kuin työvuorot, koska en ihan oikeasti tee juuri mitään muuta niinä päivinä. Tätäkin tietoa on mahdollista hyödyntää BuJon suunnittelussa: iltaviikkoja varten voi ihan hyvin tehdä kapeammalla tilalla olevan viikkokalenterin ja unohtaa päiväkohtaiset kenties kokonaan, koska kuitenkaan merkintöjä ei juurikaan tule päivittäin.

Se tässä BuJoilussa just mua houkuttaa, muokattavuus. Tästä kalenterista saa juuri sellaisen kuin tarvitsee ja sitä on helppo muuttaa jälleen muuttuvien tarpeiden mukaan, mikään ei ole kiveen hakattu. Jos yksi viikkonäkymä ei tunnu toimivan, voi seuraavalle viikolle kokeilla jotain toisenlaista, kunnes löytää itselleen toimivan järjestelyn ja silloinkin saattaa tulla eteen viikkoja, jolloin joustavampi päivälogi on järkevämpi kuin viikkoaukeama. Kaikki on mahdollista ja kalenteri mukautuu ilman ongelmia. Viikkoaukeamien väliin voi kirjoitella vaikkapa joululahjalistaa tai suunnitelmaa uudenvuoden tarjoiltavista ja jatkaa jälleen seuraavan viikon viikkoaukeamalla ihan normaalisti. Niin ihanan joustavaa! Seuraavaksi BuJoilun maailmaan liittyen näytän teille miten olen valmistellut uutta LT1917 -kirjaa* ensi vuotta varten :)

*Postauksessa mainoslinkki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.