.30 TAVARAA.

*Postauksessa mainoslinkkejä

Nyt, kun telkkarissa pyörii se Riisutut -sarja, niin se on kyllä herättänyt ajatuksia, että mitäköhän sitä tosiaan itse ottaisi kontista ulos sen kuukauden aikana. Mitä tavaroita sitä ihan oikeasti kokisi tarvitsevansa, jotta voisi pärjätä sen kuukauden ilman suurempia ongelmia. Ohjelman ideahan siis on, että ensin kaikki asunnon irtaimet tavarat pakataan kodin lähistölle jätettyyn lukittavaan konttiin ja sieltä saa kukin hakea vain yhden tavaran päivässä.

Lisähaastettahan tähän projektiin tuo myös se, että haasteen aikana täytyy elää ihan normaalia elämää, eli käydä töissä, tavata kavereita ja käydä vaikka salilla jne, mitä nyt sitten yleensä tekeekään kodin ulkopuolella. Jos haaste alkaisi vaikkapa niin, että asunnon tyhjennys olisi perjantaina (joka olisi töistä vapaapäivä) ja sinä yönä nukuttaisiin nakuna tyhjässä kämpässä niin siihen jäisi kolme konttireissua ennen maanantain työpäivää. Kyllä siinä vähän pitäisi miettiä, että mitä ja missä järjestyksessä sitä kontista hakisi. Sääntöjen mukaan asuntoon saa jättää yhdet kengät ulkoilua varten (ohjelma kuvattiin kuitenkin talvella) ja mä valitsisin mun huopalapikkaat, koska ne on korkeavartiset ja lämpöiset ilman sukkiakin.

30_tav_01

Ensimmäisenä konttipäivänä hakisin varmasti (01) one-piece -haalarin vaatteeksi (mä en siis omista sellaista, mutta varmasti kävisin hankkimassa ennen haasteen alkua). Se peittäisi ja lämmittäisi mahdollisimman laajalta alueelta ja helpottaisi kaikenlaista ulkoilua ja sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa, vaikka ei ehkä yksinään kauheasti houkuttelisikaan talvipakkasella ulkona hillumaan. Haalari myöskin mahdollistaisi ruokakaupassa käynnin, joka olisi omanlaisensa haaste sekin. Täytyisi miettiä todella tarkasti minkälaisia elintarvikkeita voi ostaa, että pystyy tekemään niistä sapuskaa ilman mitään keittiövälineitä. Joissakin rahkapurkeissa tulee muovilusikka mukana, lasinen kastikepurkki toimii juomalasina, metallisen säilykepurkin kantta voi käyttää vaikka joidenkin hedelmien pilkkomiseen tai kuorimiseen.

Kun välitön vaatteen kaipuu on tyydytetty, alkaisi seuraavaksi nukkumajärjestelyjen parantaminen ja mä valitsisin aluksi varmaankin (*02) makuupussin, koska sinne mä voisin käpertyä yöksi ilman haalariasua (säästääkseni sitä puhtaampana pidempään) ja pysyä silti yön lämpimänä. Makuupussiin voisi myös kietoutua kuin viittaan, kun täytyy lähteä ulos vähän pidemmäksi aikaa. Jos mun pitäisi kolmantena päivänä mennä jo töihin, mä valitsisin (03) puhelimen seuraavaksi, koska mulla on siellä mm. junalippu ja työkalenteri. Toki kännykkä tarjoaisi myös jotain tekemistä tyhjässä kodissa ollessa. Laturiakaan en tarvitsisi hetkeen aikaan, kun pystyisin aina töissä laittamaan sen laturiin.

Töissähän mulla olisi työvaatteet, joten ei hetkeen aikaan edes haittaisi, vaikka mun ainut vaate olisi se one-piece -haalari. Töissä voisin myös hyödyntää kosmetiikkaosaston tarjontaa ja tehdä pikameikin ennen töiden alkua ja vastaavasti puhdistaa ja voidella kasvot ennen kotiinlähtöä. Mä pystyisin käymään töissä jopa suihkussakin ja ottaa osastolta shampoon ja hoitoaineen lainaan, joten kosmetiikkaa en oikeastaan tarvitsisi kontista ollenkaan, kun kotona ollessa en kuitenkaan meikkaa nytkään.

Nukkumismukavuus parantuisi aika huimasti (04) petauspatjalla, kun makuupussikin jo on. Petarin kulmaa voisi kokeilla taittaa tyynyksi tai käyttää makuupussin suojapussiin sullottua one-pieceä tyynynä. Kolmas asiakaspalvelupäivä olisi seuraavaksi edessä ja veikkaan, että (05) hammasharja alkaisi tässä vaiheessa tuntua jo aika kivalta. Ja eiköhän se (*06) talvitakkikin tulisi kuvioihin mukaan aika nopeasti, olisi normaalimpi olo liikkua ulkona eikä ehkä herättäisi samalla tavalla huomiota, kuin makuupussiin kietoutuneena.

30_tav_02

Tähän mennessä olisin varmaankin saanut jo tarpeekseni siitä, että yritän kuivata itseäni töissä suihkun jälkeen vessapaperiin tai siihen haalariasuun, joten (07) pyyhe saattaisi olla aika kiva. Alkaisin varmaan myöskin laajentamaan jo vaatevalikoimaa ottamalla käyttöön (*08) mustan neulemekon, jossa on pitkät hihat ja puoleenreiteen asti ylettyvä helma. Mekko on siistimpi vaate kavereiden luona kyläilyyn ja yksille/sushille/kahvilaan menoon viikon viimeisen työpäivän jälkeen. Toki tässä vaiheessa mulla olisi päällä vain huopalapikkaat, neulemekko ja talvitakki, eli paljaat sääret eikä ollenkaan alusvaatteita :D Mekon kaveriksi hakisinkin hyvin nopeasti myös (09) paksut mustat sukkahousut. Ajattelin, että voisin pitää työpäivinä neulemekkoa sukkisten kanssa ja haalariasua lähinnä kotiasuna ja kauppareissu-vaatteena.

Seuraavana päivänä kyllä varmaan hakisin jo ensimmäiset (10) alushousut, niitä voisi sitten pestä illalla töiden jälkeen ja laittaa aamulla taas kuivuneena takaisin päälle. Ilman kunnollista (11) tyynyä en varmasti haluaisi kauhean kauaa nukkua ja myös (12) villasukat olisi tervetulleet. Nukun huonosti jos varpaat on jäässä ja tässä vaiheessahan mulla ei ole muita ”sukkia” kuin ne sukkahousut.

30_tav_03

Koska vaatteita on niin pirun vähän, että niitä varmasti joutuisi pesemään vähän useammin kuin normaalisti, olisi jonkunlainen (*13) Marseille-saippua ihan hyvä idea. Sitä voi käyttää vaatteiden, käsien, vartalon ja astioidenkin pesuun kotioloissa ollessa. Töissä voisin edelleen kyllä käydä suihkussa, mutta olisi se kyllä aika kiva pystyä pesemään esim. käsiä kunnolla kotonakin. Ruoanlaitto on tähän saakka ollut varmasti aika haasteellista ja veikkaisin, että olisin mennyt aika pitkälti jollain leipälinjalla viimeiset pari viikkoa, joten (14) kannellinen, korkealaitainen paistinpannu olisi ihan tervetullut. Olisi ainakin helpompi tehdä lämpöisiä ruokia. Varmaan kyllä hakisin jo sen (15) kännykän laturinkin, kun töistä on kuitenkin myös vapaapäiviä ja ilman muita viihdykkeitä kännykästä olisi akku varmasti loppu hyvin nopeasti ilman laturia.

Tähän saakka mä olisin varmaan käyttänyt syömiseen jotain pestyjä rahkapurkkeja ja minikokoista muovista lusikkaa, jollainen tulee joidenkin noiden purkkien mukana, mutta ihan oikea (16) lusikka olisi kiva olla. Lusikalla voisi myöskin sekoitella paistinpannulla tehtävää ruokaa ja käyttää sitten sitä samaa syömiseen. Olisin varmaan kohta jo aika kypsä niihin purkkeihinkin, joten kunnollinen (17) syvä lautanen olisi aika jees ja siinä voi myös lämmittää ruokaa annos kerrallaan mikrossa tai uunissa. Vaikka mulla se hammasharja onkin ollut jo aika aikaisesta vaiheesta asti niin kyllä se (18) hammastahna saattaisi jo houkutella tässä vaiheessa.

30_tav_04

Joku (19) keittiöveitsi myös helpottaisi ruoanlaittoa ja joidenkin ruokapakkausten avaamista. Jos kännykän tuijottaminen alkaa kyllästyttää kotona niin voisin hakea varastosta (20) Bookeen e-kirjalaitteen, jossa mulla on kymmeniä kirjoja ja täyteen ladattuna laitetta lukee pitkään ennen virran loppumista ja jos virta meneekin vähiin, voi mennä kaverille kylään ja laittaa laitteen siksi aikaa kaverin läppäriin latautumaan.

Tähän saakka kaikki tiskaaminen olisi tapahtunut pelkästään käsin, joten (21tiskiharja voisi olla mieluisa helpotus ja olisin iloinen varmasti myös jostain (22) kattilasta, joka antaisi aivan uusia ulottuvuuksia ja lisää vaihtelua ruoanlaittoon.

Tässä vaiheessa alkaa itseasiassa olemaan jo vähän hankalaa keksiä, että mitä sitä nyt vielä voisi tarvita. No ehkä vaatetuksen puolelta olisin varmaan jo ihan valmis hakemaan myös (23) rintaliivit, vaikka olenkin pienirintainen, niin olo ilman liivejä on silti vähän outo. Joku (24) musta toppi antaisi myös pukeutumismukavuutta sekä haalariasun että neulemekon alle.

30_tav_05

Kolmaskin asuvaihtoehto voisi olla ihan miellyttävä jo tässä vaiheessa, eli voisin hakea käyttöön (*25) farkut, joita voisi käyttää sen topin kanssa. Nukkumisjärjestelyt on jo ollut aika mukavat, koska mulla kuitenkin olisi tässä vaiheessa petari, tyyny ja makuupussi, mutta kyllä se (26) kunnollinen patja selän alla varmaan olisi aika mukava kokemus silti. Seuraavaksi hakisin varmaan (27) toisetkin alushousut, jolloin toiset olisi aina pesussa ja toiset käytössä. Samalla linjalla olisin varmaan tässä vaiheessa jo (28) sukkahousujenkin kanssa, toiset olisi kiva olla, kun sitä mekkoa kuitenkin käyttäisin varmaan aika ahkerasti. Farkkujen ja topin kaveriksi olisi kiva saada joku (*29) pitkä ja lämmin neuletakki, jotta sekin asu olisi kokonainen ja neuletakkia voisi toki käyttää myös neulemekon ja miksei haalariasunkin kanssa tarvittaessa.

Viimeistä tavaraa mun oli jotenkin todella vaikea päättää. Mietin käsi- tai huulivoidetta ensin, mutta sitten ajattelin, että olisin varmaan ostanut kookosöljyä ruokakaupasta paistamista varten ja sehän käy myös ihovoiteesta. Sitten ajattelin suihkugeeliä, mutta se Marseille-saippuahan hoitaa myös sen virkaa. Haarukkakin kävi mielessä, mutta kyllä sillä yhdellä lusikallakin ihan hyvin pärjäisi. Lopulta tulin siihen tulokseen, että ehkä mä ottaisin kuitenkin (*30) Invisibobblen eli hiuspampulan, jotta saisin hiukset kiinni, enkä sitäkään nyt ihan välttämättä tarvitsisi.

30_tav_06

Tätä oli todella jännä miettiä ja moneen kertaan mä laitoin tätä järjestystä uusiksi, varsinkin ensimmäisten kahden viikon osalta. Oikeastaan, kun ne välittömät vaatetarpeet ja nukkumisasiat oli kunnossa, mun oli rehellisesti vähän vaikea keksiä enempää tavaroita, mitä ilman ei pärjäisi yhtä kuukautta. Ehkä pahiten hermoon kävisi tietty tylsyys ja tekemisen puute kotona ollessa, varsinkin niin kauan, kun ei ole tarpeeksi vaatteita, että voisi kunnolla ulkoilla talvi-ilmalla. Siitä en oikeastaan ollut yllättynyt, että en kokenut tarvitsevani kosmetiikkaa kotioloihin ollenkaan niiden perus hygienia-tuotteiden (saippua ja hammastahna) lisäksi. Toki arkielämä olisi helpompaa, jos voisin tehdä sen arkisen pikameikin kotona, ettei tarvitsisi mennä niin aikaisin töihin meikkaamaan ja ei tarvitsisi myöskään jäädä sinne peseytymään töiden jälkeen, mutta en mä meikkituotteita kaipaa ihan vaan kotona oleskellessa. Jos mulla ei olisi mahdollisuutta meikata töissä, olisin varmasti listannut joidenkin vaatekappaleiden tilalle muutamia meikkituotteita, mutta nekin lähinnä vain töissäkäyntiä ajatellen.

Jos tähän haasteeseen lähtisi ihan oikeasti mukaan, saattaisi siinä eläessä huomata, että jotkut tavarat olisikin tärkeämpiä saada käyttöön nopeammin, kuin mitä olen tähän listannut, mutta kyllä mä silti uskoisin, että aika lähelle tähän tyyliin mun tavarat tulisi kertymään. Kuukausi on todella lyhyt aika ja sen ajan kyllä elää helposti vähän askeettisemmin ja hyvin vähillä vaatteilla ja astioilla.

En oikeasti haluaisi lähteä tällaiseen ohjelmaan mukaan, tämä ajatusleikki riitti mulle aivan hyvin ja on saanut aikaan jänniä ajatuksia tavaran omistamisesta. Enhän mä oikeasti haluaisi elää pelkällä patjalla lattialla, kännykkä ja kirjoja viihdykkeenä ja omistaa vain kolme eri asuvaihtoehtoa, mutta en mä myöskään tarvitse sataa huulipunaa tai kymmentä kattilaa ollakseni tyytyväinen elämääni.

Tämä ajatusleikki saattaa aiheuttaa kyllä paikoittaista KonMaritusta tässä lähiaikoina. Minkäslaisia ajatuksia tavaroista ja kuluttamisesta tämä Riisutut on teissä aiheuttanut?

*postauksessa mainoslinkkejä

5 thoughts on “.30 TAVARAA.

  1. Superkiinnostavaa! Katoin ohjelman kaksi ekaa jaksoa ja sitten unohdin sen, mutta kieltämättä tätä tuli funtsittua omassa päässä ja kaverinkin kanssa. Oikeastihan sitä käyttää murto-osaa omistamistaan tavaroista päivittäin tai edes viikoittain.

    1. Viides jakso tulee tänään ysiltä! Tää on mun mielestä kyllä kiehtovaa! Aivan uskomatonta miten vähillä tavaroilla oikeasti pärjää! Katsoin sen Tavarataivas -dokkarin tämän tv-sarjan innoittamana ja se kundi sano siinä hyvin, että sadalla tavaralla pärjää, mutta 200:lla elämä on jo mukavaa ja niinhän se varmasti on! Kyllä sitä rompetta aivan liikaa on edelleen, vaikka olenkin konmarittanut :/

  2. Terve! Kommenttini ei nyt liity postauksen aiheeseen. Mulle selvis tovi aitten, että Sensai Silk softening lotion moist olisi lopetettu (?). Taisi olla sinunkin holy grail. Oletko löytänyt korvaavaa tuotetta täälle aarteelle? Kriisi! :/

    1. Juu, Sensai Silk-linjan valmistus on täysin lopetettu :( Hoitonesteitä on monilla sarjoilla nykyään tarjolla, mutta ei tietty mikään ihan samanlainen ole. Itse ajattelin kokeilla Shiseidon Ibuki-linjan hoitonestettä, kun nykyinen vastaava tuote loppuu, ovat kuitenkin molemmat japanilaisia :)

  3. Sulla on kivaa pohdintaa näiden järjestyksestä. Ite oisin jotenkin tykänny enemmän, jos ei ihan nakusta ois ruvettu. Toki se ei ois niin raflaavaa. Luulisin kuitenkin että paljoihin tavaroihin tottuneelle jo se 200 tavaraa ois aika shokki. Kuukauden kokeilu ja se 30 tavaraa on kuitenkin niin pieni, että siinä voi juuri tsempata itseään siihen että tää loppuu pian.

    Itseä houkuttais pysyvästi päästä paljon vähempään tavaramäärään, mutta samanaikaisesti kaikki mahdolliset tekis mieli säästää, jo pelkästään opitun säilytysmentaliteetin vuoksi ja osaltaan ”mahdollisuudet” tuntuu rikkaudelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.