.HELPPO KASVISPELTI UUNISSA.

Mä tykkään tehdä ruokaa. Juu, välillä valitsen mieluummin purkkihernekeiton, mutta pääasiassa teen ihan kunnon ruokaa alusta asti. Yksi helpoimpia ruokia on erilaiset kasvispelti -tyyppiset ruoat, ne on ensinnäkin hyvin maukkaita, suht nopeita ja helposti tuunattavissa, koska peltiin voi heittää mitä tahansa, mitä nyt vaan sattuu kaapista löytymään.

Ja nyt, kun on ollut puhetta siitä, että suomalaista perunaa uhkaa mennä jättiläismäisiä määriä biojätteeksi, koska suurtalouskeittiöt ja ravintolat ei nyt teekään normaaleja isoja tilauksiaan. Olen, tämän tajuttuani, yrittänyt lisätä omaa perunan kulutustani mulle yleisempien pasta- ja riisiruokien rinnalle. Olen myöskin metsästellyt interwebsistä uusia perunareseptejä varalle, että jospa tästä aineksesta innostuisi kunnolla uudelleen. Joten tässä yksi helppo perunaresepti teillekin! Tässä ruoassa ei oikeastaan tarvitse muuta kuin vähän kuoria ja pilkkoa asioita.

HELPPO KASVISPELTI UUNISSA
(yksi mahdollinen versio)

Perunoita
Porkkanaa
Pitkävartista parsakaalia (mikä sen hieno nimi olikaan?)
Sipulia
Valkosipulin kynsiä
Kirsikkatomaatteja
Chiliä
Fetajuustoa
(Chimichurri-kanaa (edelliseltä aterialta jäänyt))
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta

JOGURTTIKASTIKE:
n. 2-3 dl Turkkilaista jogurttia
1-4 Valkosipulinkynttä (murskattuna)
1 tl Sinappia
Suolaa
Mustapippuria
(Sitruunan mehua, jos on)

TEKOVAIHEET:

1. Lohko perunat (ei tarvitse kuoria) ja kuori ja pilko porkkanat, levittele uunipellille. Päälle oliiviöljy ja mausteet, sekoittele hieman. Laita uuniin ylätasolle 200 asteeseen noin 15 minuuttia.

2. Sillä aikaa voit tehdä jogurttikastikkeen maustumaan valmiiksi. Kaada astiaan jogurtti, murskaa mukaan valkosipulinkynsiä maun mukaan (mä käytän yleensä mieluummin enemmän kuin vähemmän, mutta kannattaa tosiaan muistaa, että tämä pysyy raakana, joten se on tujumpaa kuin kypsennetyssä ruoassa), teelusikallinen sinappia ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla, sekoita tasaiseksi. Jos sulla sattuu olemaan sitruunaa niin laita loraus sitruunanmehua mukaan, toimii tosi hyvin! Myös esim. sriracha -chilikastike (tai joku muu vastaava) käy hyvin tähän, varsinkin jos ei halua niin valkosipulista makua niin osan siitä voi korvata tämmöisellä. Jogurtin voi myös korvata esim. kermaviilillä tai ranskankermalla.

3. Leikkaa parsakaaleista kova kohta kannasta pois, kuori valkosipulinkynnet ja pilko tuore chili pieneksi, kuori ja lohko sipuli(t).

4. Kun perunat ja porkkanat on valmiita, nosta pelti uunista ja levitä niiden päälle parsakaalit, sipulit, valkosipulinkynnet, chili, kirsikkatomaatit (voit puolittaa ne halutessasi) ja joku kypsä liha edelliseltä aterialta (jos sitä sattuu olemaan, jos ei ole, ei sitä tarvitsekaan välttämättä olla). Murustele päälle fetajuusto. Lorauta lopuksi päälle vielä hieman öljyä ja mausteita ja voit hieman sekoittaa koko höskää halutessasi ja laita takaisin uuniin keskitasolle vielä n. 30 minuutiksi.

5. Nauti sellaisenaan valkosipulisen jogurttikastikkeen kanssa ja jos sattuu olemaan jotain tuoreita yrttejä niin niitä voi silputa aterian päälle (esim. basilikaa, korianteria, lehtipersiljaa, minttua, ruohosipulia jne). Lisäksi voi ottaa vaikka palasen leipää tai tehdä rinnalle salaatin.

– – –

En laittanut reseptiin mitään määriä, että kuinka paljon mitäkin kasvista ”pitäisi” olla, koska tässä ei pidä olla yhtään mitään tiettyä. Se tässä just on niin hienoa! Tähän voi heittää just niitä kasviksia mitä sieltä kaapista sattuu löytymään. Eikä haittaa, vaikka osa olisi hieman nuhjaantuneitakin.

Tähän voisi myös viimeiseksi 10 minuutiksi esimerkiksi rikkoa muutaman kananmunan pintaan. Tai jos ei satu olemaan mitään valmiiksi kypsää lihaa, sen tilalle voi laittaa esim. purkkitonnikalaa, pakastekalaa (huomioi vaan pakkauksesta kalan kypsennysaika ja laita se pellille sen mukaan), katkarapuja tai tehdä täysin kasvisversion. Fetajuuston tilalle voisi laittaa vaikkapa mozzarellaa tai cheddaria tai jättää juuston kokonaan pois.

Kasviksia voi tosiaan vaihdella loputtomiin. Nopein tie on tietenkin joku pakastekasvis-setti, mutta itse tykkään käyttää tuoreita kasviksia mieluiten. Kovat juurekset tosiaan kannattaa laittaa uuniin ensin vähäksi aikaa ennen muita aineita, mutta muuten ainesten suhteen tässä on vain oma mielikuvitus (ja kaapin sisältö) rajana!

Myös mausteita voi vaihdella oman maun mukaan. Itse olen tykännyt tästä suola, mustapippuri, paprikajauhe -kombosta, mutta ihan yhtälailla siinä voisi olla jotain ihan muutakin. Maun mukaan vaan!

Myöskin hyvä vinkki siltä varalta, että tätä ruokaa jää yli: tee jämistä seuraavalle aamulle ruokaisa munakas! Riko kulhoon kananmunat (syöjien mukaan), lisää sopivasti tätä kasvishässäkkää, lisää maun mukaan suolaa ja muita mausteita. Sekoita ja paista pannulla. Avot!

Aiotko itse kokeilla jotain vastaavaa?

One thought on “.HELPPO KASVISPELTI UUNISSA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.