.VIIKON UNIVORMU.

Viime viikolla kirjoittelin univormu-projektista, jonka perusidea on käyttää yhtä vaatetta pukeutumisessa vuoden ajan, asustaen sitä muilla vaatteilla fiiliksen ja tietty lämpötilan mukaan. Nykyään mua kiehtoo tietynlainen minimalismi, varsinkin vaatteiden suhteen. Nautin ajatuksesta, että mulla olisi vaatekaapissa vain ja ainoastaan tarpeellisia lempivaatteita eikä yhtäkään ylimääräistä ja turhaa. Univormu-projekti on toki melko äärimmäinen tapa toteuttaa tätä, mutta halusin kuitenkin tätäkin kokeilla, ihan sillä mielellä, että olisiko musta tämmöiseen ylipäätään ja miten mä tämmöisen pukeutumistavan kokisin omalla kohdallani, millaisia ajatuksia viikon projekti herättäisi ja millaisia johtopäätöksiä tästä ylipäätään on tehtävissä.

1876_mekkoviikko_01-467x700
Tämän viikon univormu-mekko.

Mulla ei nyt ollut vaatekaapissa kuin yksi projektiin sopiva mekko, koska pidin tärkeänä mekon hihattomuutta, jotta se olisi mahdollisimman muuntautumiskykyinen. Kyseinen mekko on tosiaan musta ja hieman hulmuilevan oloinen ja se on aika ohutta kangasta. Mekossa on vyötäröön saakka napitettava löysähkö yläosa, joka jää hieman pussittamaan, kaula-aukko on V-mallinen ja vyötäröllä on kuminauha. Mekko toimii parhaiten jonkun vyön kanssa (ei kuvassa juuri nyt kuitenkaan).

1877_mekkoviikko_03-467x700
Päivä 1: Harmaa lyhyt neuletakki + musta pitkä löysä neuletakki + ruskea vyö + mustat sukkahousut.

Viikon aikana totesin hyvin nopeasti, että mitään muotibloggaajaa musta ei kyllä saada, eli nämä asukuvahömpötykset jäänee kyllä tähän :D Ihan kamalaa yrittää poseerata kameran edessä ja yrittää näyttää siltä, että ei poseeraa yhtään. En onnistunut ollenkaan, tuntui ihan typerältä koko homma ja vieläpä kauhean työlästä ja aikaavievää yrittää saada aamulla hyvä kuva asusta, kun on muutenkin jo vähän kiire. Ja mikä siinäkin on, että näissä valokuvissa mä näytän omasta mielestäni joltain leveältä ja lyhyeltä sotanorsulta, vaikka peiliin katsoessa mä en todellakaan koe olevani tukeva enkä edes kovin lyhyt. Juu, että ei mitään muotibloggailua mulle, kiitos, ei ainakaan ennen kuin laihdun 10 kiloa tai opin olemaan luontevasti kameran edessä :’D

1878_mekkoviikko_04-467x700
Päivä 2: Musta reikäkuvioinen neulepaita + ruskea palmikkovyö + punaiset sukkahousut.

Vähän kyllä yllätyin omasta kekseliäisyydestäni valitessani muita vaatteita mekon kanssa käytettäväksi, koska tähän saakka olen käyttänyt mekkoa tasan parilla eri tavalla ja nekin hyvin mielikuvituksettomia ja itsestäänselviä. Viikon haasteen aikana jo toisena päivänä (kuvassa yllä) loin vaateyhdistelmän, jota en ole tämän mekon kanssa koskaan ennen käyttänyt tai edes ajatellut käyttäväni. Senkin huomasin, että tämän mekon kanssa vyöt nousi arvoon arvaamattomaan, kun mekosta piti saada vähän eri fiilistä esiin ja huomasin myös sen, että mulla on tasan kaksi kivaa vyötä, joita sitten vaihtelin melkein koko viikon.

1879_mekkoviikko_06-467x700
Päivä 3: Musta pitkähihainen alusmekko + mustavalkoinen hihaton pusero mekon alla + ruskea leveä vyö + mustat sukkahousut.

Totesin, että musta mekko kyllä toimii mulla, koska mä pukeudun mustaan muutenkin ympäri vuoden ja se on mulle luonteva vaateväri, jossa viihdyn tilanteessa kuin tilanteessa. Sen kuitenkin huomasin, että kaipasin asusteisiin enemmän jotain muuta kuin mustaa, mutta nyt puhutaan kuitenkin ennemminkin ”räikeän” harmaasta eikä välttämättä mistään sen kirjavammista sävyistä. Kirkkaampia väripilkkuja voisi olla juurikin esimerkiksi vöissä tai huiveissa ja vaikka sukkahousuissa, mutta sitten taas neuletakki voisi olla vaikkapa harmaa tai jopa harmaanruskea ja muitakin harmaalla taitettuja sävyjä voisin harkita, kunhan ei ole liian vaalea. Huomasin nimittäin, että musta mekko ja musta neuletakki loi herkästi sellaisen vaikutelman, että olen täysin muodoton leveä möykky, ainakin tämän mekkomallin kanssa.

1880_mekkoviikko_07-467x700
Päivä 4: Musta pitkähihainen trikoopaita alla + musta trikooneuletakki + ruskea palmikkovyö + mustat sukkahousut.

Pidempään mekkoprojektiin hommattavan mekon muokkailtavuus (helman pituuden vaihtelu, nappilistan hyödyntäminen eri tavoilla jne.) tuntui entistäkin tärkeämmältä mitä pidemmälle viikon projektissani pääsin. Tätä projektimekkoa kun ei oikeastaan voi muokata mitenkään, se on vaan just sellanen kun se on. Tärkeimpänä muutoksena mekkovalinnassa pidän kuitenkin mekon materiaalia ja istuvuutta. Tyköistuvampi malli olisi huomattavasti imartelevampi ja myöskin monimuotoisempi. Kun mekko on yläosastaan istuva, voi sen päälle laittaa kellomaisemman helman ja lopputulos on nätti ja tasapainoinen. Myöskin, jos mekon helma on lähempänä kynähametta kuin hulmuilevaa kellohelmaa, näyttää löysempi yläosa ihan hyvältä ja tasapaino pysyy jälleen tallessa. Mekkoviikon aikana totesin kyllä, että farkkusiluettia tuli jo vähän ikävä, eli mekon helman pituuden muunneltavuus olisi mulle jossain määrin melko tärkeä yksityiskohta, jotta myös pillifarkut toimisi mekon kanssa moitteettomasti.

1881_mekkoviikko_08-467x700
Päivä 5: Musta pitkähihainen alusmekko + ruskea palmikkovyö + mustat palmikkosukkahousut.

Viikon mekko-kokeilun jälkeen siis voin todeta, että ainakaan tämä mekko ei tule olemaan sellainen, jota haluaisin käyttää jatkuvasti. Tykkään mekosta kyllä, mutta se tuntui jotenkin liian hulmuilevalta ja löysältä, kaipailin vähän enemmän skarppiutta ja jämäkkyyttä mekon materiaaliin, mutta isoin ongelma tämän mekon suhteen oli kuitenkin se siluetti, minkä se mulle loi, kun päälle lisäsi erilaisia vaatekerroksia. Tuskin kukaan haluaa vaikuttaa suuremmalta kuin on, en mä ainakaan. Tykkäsinkin eniten juuri siitä tyylistä, jolla olen mekkoa aikaisemmin eniten käyttänyt eli juurikin yllä kuvassa oleva tyyli.

1882_mekkoviikko_09-467x700
Päivä 6: Harmaa lyhyt neuletakki + musta kultasolkinen vyö + mustat sukkahousut.

Selvää siis on, että tämän mekon kanssa en lähde viikkoa pidempää vaatehaastetta toteuttamaan, mutta jos mekko olisi oikea, voisin hyvinkin toteuttaa pidempiaikaisen mekkohaasteen. En kuitenkaan aio väkisin tähän lähteä jos sitä täydellistä mekkoa ei löydy vaan jatkan Project 333:n parissa. Olen kuitenkin miettinyt ottavani vähän tiukemman linjan tuon projektin kanssa ja vähentävän 33:sta vaatteesta vaikkapa 24:ään tai mikä se lukema nyt sitten olisikin, en vielä tiedä. En kuitenkaan ole huhti-touko-kesäkuun 33:a vaatekappaletta vielä valinnut, koska muutto on edessä ihan kohta (kuten tästä viimeisestä kuvasta jo huomaa) ja pian ne vaatteet on kuitenkin sekaisin jossain jätesäkeissä, mutta jospa muuton jälkeen jaksaisi keskittyä tähänkin paremmin.

1883_mekkoviikko_10-700x696
Mekkoviikon kaikki asut.

Tälle viikolle mulla oli kuudeksi päiväksi ohjelmaa kodin ulkopuolella, joten tuli sitten kuusi aavistuksen erilaista asuakin. Sunnuntai meni muuttopakatessa kotilökäreissä. Mutta joo, kuten kuvista huomaa, mulla on äärimmäisen vähän mitään värillistä vaatetta, joita käyttää mekon kanssa, joten yleisfiilis oli hyvin tummanpuhuva koko viikon. Yhtenä päivänä hain vaihtelua mekkoon punaisilla sukkahousuilla, toisena harmaalla lyhyellä neuletakilla ja muina päivinä ”väriläiskänä” oli ruskea vyö. Että silleen.

Se mistä mä kyllä tykkäsin tässä mekkoviikossa oli se, että ei tarvinnut kauheasti miettiä mitä laittaa päälle, koska se oli ikäänkuin jo päätetty. Ainut mitä tarvitsi miettiä liittyi ennemminkin siihen, että kuinka kylmä/lämmin ulkona on eli kuinka paljon kerroksia tarvitaan alle ja päälle ja kummat kengät laitan: matalat vai korolliset nilkkurit. Oli helppo kyllä miettiä vaatteet päivittäin, kun valinnanvaraa ei ollut ihan loputtomiin.

1884_mekkoviikko_02-467x700
Ulkovaatteilla varustettuna.

Ulos lähtiessä vetäisin ylleni joka päivä nahkatakin ja kaulahuivin. Pääasiassa käytin tätä Skotlannista ostettua kasmir-huivia ja hyvin lämpiminä päivinä ohuempaa mustaa pääkallohuivia, josta ei nyt tullut otettua kuvaa.

Olisiko teidän mekkoviikko värikkäämpi kuin mun?

4 thoughts on “.VIIKON UNIVORMU.

  1. Wau, tää oli tosi kiva postaus! :) Kaikki asut oli tosi kivoja ja hyvin muunneltuja, mutta mun suosikkeina ehkä oli tuo ensimmäinen ja viimeinen jostain syystä :D Myös nahkarotsin kanssa tuo mekko käy todella hyvin :)

  2. Mää tässä just hihitän sille, että mun vaatekaapista saa melkein kaivelemalla kaivella mustaa tai harmaata… :D No, okei, mun kaikki housut on mustia, yhet harmaat seassa. Ja pari mustaa ja harmaata paitaa löytyy. Nyt mun päällä on vihreä tunika ja vihreä huppari ja toki ne mustat housut. Minusta on mielenkiintoista se, että missä väreissä ihminen viihtyy. Itellä on melkoisen riemunkirjava vaatevarasto. :D Toisilla on ku sulla. Ja sitte on myös näitä välimaaston ihmisiäki.

  3. Toi huivi <3

    Eniten tykkäsin kolmosesta, tuo valko-musta kaulus tuo kivasti ryhtiä kokonaisuuteen ja alusmekko on loistava idea kun tarvitaan hihat. Mä niin haaveilen vaatekomeron täysrempasta, jossa käytettäväksi jäisi just sellasia lemppareita joiden kanssa kokonaisuutta ei tarvi miettiä :)

  4. Tää oli mielenkiintoinen. Sai mut itseasiassa ajattelemaan sitä, että multa vois hyvin onnistua tämä. Itseäni ei kamalasti vaatteet kiinnosta ja musta on mun väri, siihen en kyllästy. Olkoot mitä mieltä vaan sen sopivuudesta mulle. :D Joten saman vaatteen käyttö ja muuntelu voisi olla hyvinkin järkevää, järkevämpää kuin makuuttaa kaapissa vaatteita, joita ei käytä ehkä kuin kerran vuodessa, jos silloinkaan.

    Tosi kivasti olet saanut muunneltuja asuja. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.