.YMPÄRIVUOTINEN KAPSELIVAATEKAAPPI.

Mun mielestä on hauskaa miettiä näitä kapselivaatekaappi-asioita, kuten ehkä olette huomanneet. Aloin funtsimaan, että mitäs jos tarttis pakata vaatteet yhdeksi vuodeksi (tai vaikka muutamaksi) niin, että ne kaikki mahtuisi yhteen isohkoon matkalaukkuun. Mitä ne olisi mun vaatekaapista? Millaisella kokoonpanolla pärjäisi ympäri vuoden, kun vuodenaikoja on neljä?

Tämä kapseli on siis koottu mun elämäntyyliin sopivaksi mun omista vaatteista. Mun pukeutumistyyli on klassisen kasuaali, melko yksinkertainen ja väripaletti on aika pitkälti musta-valko-harmaa. Töissä mulla on työvaatteet, joten mun ei tarvitse miettiä vaatetusta työhön soveltuvaksi, joka tietysti vähentää tarvittavien vaatteiden määrää huomattavasti. Se myös tarkoittaa sitä, että käyttövaatteet kuluu hyvin hitaasti, koska ne on päällä yleensä vain muutaman tunnin päivässä.

Päädyin aika simppeleihin vaatevalintoihin, joista suurinta osaa pystyy käyttämään ympäri vuoden. Valikoin tähän vain ne vaatteet, joita käytän ”yksinään”, eli lisäksi tulisi tietenkin alusvaatteita, pitkähihaisia aluspaitoja, alustoppeja, sukkia ja useammat sukkahousut ja legginsit jne, joilla pystyy kerrostamaan lämpöä talveksi. Tähän en myöskään ottanut mukaan kotivaatteita, juhlavaatteita enkä urheiluvaatteita, vaan ainoastaan vaatteet, joilla lähden ”ihmisten ilmoille” arkena.

Jaoin vaatevuodenajat kolmeen osaan: kylmä, lämmin ja sekä että, joista sekä että-osaston vaatteita voi käyttää kerrostaen talvella, syksyllä ja keväällä ja kevyempiä kappaleita myös kesäaikaan ”yksinään”. Lämpöisestä osiosta esim. toppeja käytän myös talvella/keväällä/syksyllä paitojen ja mekkojen alla piilossa, mutta en ”esillä” muulloin kuin kesällä, siksi ne on lämmin-katekoriassa.

all_year_capsule_01

Koko vuoden mittaiseen kapselivaatekaappiin valikoitui siis vain 30 vaatekappaletta ja uskoisin, että pärjäilisin näillä aivan mainiosti ympäri vuoden. Tokikaan tässä ei nyt ihan loputtomiin ole vaihtelua, mutta yllättävän paljon silti, jos käyttää vähän luovuutta.

Alaosiin valikoin kolmet pitkät farkut, mustat paksut sukkahousut, polvimittaiset mustat farkkushortsit ja mustan trikoohameen. Pitkiä farkkuja käytän ympäri vuoden, sukkahousuja mekkojen kanssa viileämmällä ilmalla ja kesällä sitten shortseja ja hametta.

Yläosiin valikoin vaatteita helpon kerrostettavuuden periaatteella. Talveen tietenkin paksumpi pooloneule, jonka alle voi laittaa pitkähihaisen aluspaidan ja topin tarvittaessa. Kesään taas kolme erilaista tanktoppia, t-paidan ja siistimmän hihattoman, joita voi käyttää hameen tai shortsien kanssa, mutta myös kerrostamaan lämpöä välikausiin tai kylmään kauteen. Sekä että -kategoriaan valikoin pitkän reikäisen neulepaidan, vaalean ohuen neulepuseron, farkkupaidan ja neljä erilaista kevyempää löysää toppia. Löysät topit käy kerrostettuna myös kylmempään kauteen ja yksinään myös kesävaatteiksi. Farkkupaita on helposti muunneltavissa ja kerrostettavissa kaikkiin vuodenaikoihin.

Neuletakkeja valikoin kolme erilaista. Paksumpi tummanharmaa, jos tarvitsee enemmän lämmikettä, ohuempi musta lämpöisempään ilmaan ja lyhyt harmaa pääasiassa mekkojen tai hameen kaveriksi. Kaikkia neuletakkeja voi käyttää ympäri vuoden ja yhdistää melkein mihin tahansa vaatteisiin.

Mekkoja käytän ympäri vuoden. Kylmällä ilmalla kaverina on paksut mustat sukkahousut tai joskus jopa farkut, mutta kesällä mennään paljain säärin. Talvella käytän paljon tuota paksumpaa pooloneulemekkoa, joka ylettyy polviin saakka ja syksy/talvi/kevät -välillä kahta puolihihaista neulemekkoa (harmaa ja musta), jotka on mun lempparivaatteet ehkä ikinä. Ilmojen ollessa jo hieman lämpimämmät, mukaan astuu ohuempi hihaton trikoomekko, jota voi käyttää sekä kevät/syksy -aikaan että kesälläkin, riippuu mitä muuta sen kanssa käyttää. Kesäksi valkkasin neljä erilaista kesämekkoa, kaksi olkaimetonta kellohelmaista trikoomekkoa, yksi naruolkaiminen musta rento mekko ja yksi mustavalkokuvioinen mekko, jonka pystyy asustamaan juhlavammaksikin helposti.

all_year_capsule_02

Takeista mä käytän nytkin keskimäärin näitä kolmea: pakkasella musta untuvatakki, välikautena parkatakki tai nahkatakki, joista nahkatakki saa periaatteessa eniten käyttöä, koska käytän sitä villapaitojen kanssa niin pitkälle syksyyn/talveen kuin mahdollista ja sama juttu keväällä, kesälläkin se saattaa sujahtaa päälle, jos on viileämpää ja neuletakki ei tunnu riittävän. Kesäksi en siis merkannut erityisesti mitään takkia, koska kesällä yleensä pärjäilen neuletakeilla tai farkkupaidalla kerrostamalla, mutta lisäsin takkilokeroon pari vyötä kesäkohtaan, koska käytän vöitä melkeinpä ainoastaan kesäisin ja saatan esim. sen pitkän neuletakin sitoa vyöllä mekon/hameen päälle takiksi.

Asusteita, joita käytän, on hyvin vähän. Talvella kerrostan nahkahanskat ja lapaset päällekäin ja se riittää yleensä hyvin, kun takissakin on taskut, joihin ne käpälät voi työntää. Välikautena pärjään yleensä pelkillä nahkahanskoilla. Aina kun on kylmempää, käytän suurta kashmir-ruutuhuivia ja siirryn ohuempaan pääkallokuiviin vasta aika lämpöisellä ilmalla ja joskus saatan käyttää tätä myös kesälläkin jos on viileää. Aurinkolaseja tietysti nyt tulee käytettyä jo keväälläkin, mutta niiden pääkäyttö kyllä tapahtuu selvästi kesällä.

Kenkiäkään en tarvitsisi loputtomasti, talven pärjää aivan hyvin pelkillä huopalapikkailla (Arctips, parhaimmat talvikengät ikinä), välikaudella kuljen kolmissa eri kengissä, eli matalissa nahkanilkkureissa, korkonilkkureissa tai lenkkareissa ja kesällä vaihtelen sandaalien ja ballerinojen välillä. Mulla on vähän tapana, että käytän suunnilleen yksiä kenkiä kunnes ne menee rikki ja sitten ostan uudet vastaavat. En kaipaa kenkiin paljoa vaihtelua.

Ulkovaate/asuste-kategoriasta tulee 16 kappaletta lisää niihin 30:een, jotka tuli vaatteista, eli yhteensä 46 vaatetta, takkia, asustetta ja kenkäparia. Jos nyt kävisi niin, että mun täytyisi luopua isosta osasta mun vaatteita, niin kyllä mä varmasti jonkun tämmöisen setin itselleni sitten tekisin.

Tähän teoreettiseen vuosikapseliin en nyt lisännyt juhlavaatteita tai -kenkiä ollenkaan, koska niiden käyttö on mulla kohtalaisen harvinaista ja yleensä pienempiin juhliin tai yökerhoon voi mennä rennommissakin vaatteissa, joista saa juhlavampia esim. koruilla ja korkkareilla, eli true-minimalisti lisäisi juhlia varten ehkäpä vain hienommat korkokengät.

Miltäs teidän vuosikapselit näyttäisi? Miettiikö kukaan muu tämmöisiä asioita? :D

2 thoughts on “.YMPÄRIVUOTINEN KAPSELIVAATEKAAPPI.

  1. Mä haaveilen kapselivaatekaapista, mutta en saa sen suunnittelua aikaiseksi. Mulla on käytännössä jo melko kompakti vaatevarasto, josta lähes kaikki turha on karsittu. Säästän joitain kuluneempia paitoja ja toppeja vielä ensi kesän pidempään ulkomaanreissuun, jossa sitten hankkiudun niistä lopulta eroon. Ehkäpä mulla jo tietämättäni onkin jo kapselivaatekaappi..

    Nykyään kaikki vähänkin impulsiiviset vaatehankinnat harmittaa jälkikäteen, kun ne pilaa mun vaatekaapin järjestystä. 😃

    1. Mun korvaan tuo vähän kuulostaa siltä, että sulla taitaa ollakin jo kapselivaatekaappi :D Mullakin tavallaan, mutta ei tokikaan ihan näin pieni kuin tässä postauksessa ja voisin kyllä joitakin vaatteita poistaa sieltä taas, joita ei ole tullut käytettyä, kun aina mieluummin valitsen jotain muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.